chrome firefox opera safari iexplorer

Банки хочуть отримати доступ до всіх персональних даних українців

18 вересня 2012 о 10:04

Влада готова надати кредитним установам доступ до більшості державних баз даних, які допоможуть банкам краще оцінювати платоспроможність клієнтів і не допускати випадків кредитного шахрайства, пише газета КоммерсантЪ-Украина в статті Банкиры прорываются на базу.

Банкіри хочуть перевіряти всю інформацію — від володіння майном і сімейного стану до сплати податків.

Клієнтам банків незабаром буде складно приховувати від кредиторів будь-яку конфіденційну інформацію про свій соціальний та матеріальний стан. Президент Віктор Янукович доручив Нацбанку, Мін'юсту, Мінфіну та Нацкомфінпослуг забезпечити «фінансово-кредитні установи можливістю перевіряти достовірність поданих документів потенційних позичальників, у тому числі шляхом доступу до інформації про таких позичальників у відповідних базах даних держорганів», повідомили вчора в Українському кредитно-банківському союзі (УКБС). Доручення адміністрації президента — реакція на прохання банкірів. Однак доступ до такої інформації забезпечать всім учасникам ринку, в тому числі кредитним спілкам і фінансовим компаніям.

В УКБС розповіли Коммерсанту, що у кредитних установ є можливість оперативно отримувати інформацію з держреєстрів судових рішень, юридичних осіб і фізосіб-підприємців, обтяження рухомого майна. Тепер же банки добиваються доступу до даних держреєстрів актів цивільного стану, фізосіб-платників податків, баз даних ДАІ та загублених паспортів.

Достовірна інформація з держреєстрів потрібна для запобігання шахрайству та мінімізації кредитних ризиків банків. Також у банків є потреба в інформації із земельного кадастру.

У прагненні дізнатися все про клієнтів банкіри хотіли б навіть розкривати лікарську таємницю. Юристи відзначають, що надання банкірам доступу до всіх баз даних майже неможливе. Відповідно до закону Про захист персональних даних, передача відомостей можлива тільки з дозволу суб'єкта персональних даних. Без його згоди передавати дані дозволяється лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту країни та прав людини. Чи підпадає під ці визначення бажання банків не допустити видачі «поганих» кредитів, в законі не вказано.

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути