chrome firefox opera safari iexplorer

Парламент відкрив доступ до публічної інформації

13 січня 2011 о 23:48

Верховна Рада ухвалила закон про доступ до публічної інформації. За відповідний документ (реєстр. № 2763) проголосували 408 народних депутатів.

Згідно з Законом, публічна інформація — це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, яка була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим законом.

Публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом.

У документі визначаються види інформації за режимом доступу до неї. Інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація.

Законом встановлено також гарантії забезпечення права на доступ до публічної інформації. Згідно з ухваленим документом, право на доступ до публічної інформації гарантується:

  • обов´язком розпорядників інформації надавати і оприлюднювати інформацію, окрім випадків, передбачених законом;
  • визначенням розпорядником інформації спеціальних структурних підрозділів або посадових осіб, які організовують у встановленому порядку доступ до публічної інформації, якою він володіє;
  • максимальним спрощенням процедури подання запиту і отримання інформації;
  • доступом до засідань колегіальних суб´єктів владних повноважень, крім випадків, передбачених законодавством;
  • здійсненням парламентського, громадського та державного контролю за дотриманням прав на доступ до публічної інформації;
  • юридичною відповідальністю за порушення законодавства про доступ до публічної інформації.

Також законом встановлено порядок доступу до інформації, який забезпечується шляхом систематичного та оперативного оприлюднення інформації (в офіційних друкованих виданнях; на офіційних веб-сайтах в мережі Інтернет; на інформаційних стендах; будь-яким іншим способом), а також шляхом надання інформації за запитами на інформацію.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути