chrome firefox opera safari iexplorer

«Книгою року ВВС» стала «Сині Води» Володимира Рутківського

23 грудня 2011 о 16:48

Переможцем книжкової премії «Книга року Бі-Бі-Сі 2011» став роман Володимира Рутківського «Сині Води».

Представник видавництва «Темпора» Лесь Белей отримав нагороду у 1000 фунтів стерлінгів з рук Надзвичайного та Повноважного Посла Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Лі Тернера.

Сам письменник, на жаль, захворів та не зміг бути присутнім на церемонії.

Володимир Рутківський пише давно – ще з 1959 року. В масову дитячу літературу він потрапив лише у 2000-х роках. Перший успіх письменнику принесла трилогія «Джури» («Джури козака Швайки», «Джури-характерники», «Джури і підводний човен»).

Роман «Сині Води» був обраний з-поміж 5 фіналістів конкурсу («Хронос» Тараса Антиповича, «Бора» Галини Вдовиченко, «Нариси бурси» Антона Санченка, «Подорож з Мамайотою в пошуках України» Артема Чапая).

Переможця визначало експертне журі. Загалом до участі у конкурсі було подано українськими видавництвами 32 книги. До участі допускалися нові книги прози, написані українською мовою і видані між вереснем 2010 та вереснем 2011 року.

Експертами Бі-Бі-Сі цього року стали професор НАУКМА Віра Агеєва, депутат Ольга Герасим'юк, телеведучий Андрій Куликов, журналіст «Української правди» Ірина Славінська та адміністратор премії, продюсер Бі-Бі-Сі Світлана Пиркало.

В рамках премії «Книга року Бі-Бі-Сі» було визначено переможця у конкурсі читацьких рецензій. Ним стала Антоніна Ящук за рецензію «Райський будинок Галини Вдовиченко» на роман «Бора» Галини Вдовиченко.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути