chrome firefox opera safari iexplorer

На Варвари у Дніпропетровську розпочинаються уроки вишивки

09 грудня 2011 о 15:13

17 грудня здавна в Україні відзначають день Варвари Великомучениці. Цього дня вважається гріхом прати, місити глину й білити. Дозволено лише вишивати й сукати нитки.

«Народна легенда, записана на Вінничині, каже, що свята Варвара Великомучениця була така мудра на вишивання, що вишила ризи самому Ісусові Христові… Беручись до вишивання, колись дівчата хрестились і шептали: “Свята Варвара золотими нитками Ісусові ризи шила і нас навчила”» (з книги «Звичаї нашого народу» Олекси Воропая).

Тож, у день Варвари і у Дніпропетровському художньому музеї вчитимуть вишивати – художниця з етнічного костюму Антоніна Бондарук проведе екскурсію міні-виставкою, де представлено її вишиті вручну панно, і дасть майстер-клас.

17 грудня – останній день роботи міні-експозиції вишитих панно майстрині.

Антоніна Бондарук знає понад 400 технік і половиною з них володіє. У новому році майстриня охоче ділитиметься знаннями з усіма дівчатами й жінками, котрі прагнуть навчитися вишивати або вдосконалити своє уміння, — у музеї розпочнеться цикл уроків із вишивки.

Початок заходу 17 грудня – о 13.00.

* Інформація надана прес-службою Дніпропетровського художнього музею

«Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути