chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці співали щедрівки та вчилися готувати різдвяні страви

26 грудня 2011 о 13:23

У столичному музеї Івана Гончара співали щедрівки та вчилися готувати різдвяні страви. В останній день ярмарку «Завтра Різдво» його відвідали кількасот людей. Ще у музеї можна було навчитися створювати справжні українські подарунки та поспівати колядки разом із учасниками відомого етногурту «Даха браха».

Поспівали. Й нумо готувати. Без своїх фірмових капелюхів та барабанів, але з ложками, ножами та черпаками. Учасники українського етно гурту «Даха Браха» до різдвяного столу пропонують крім традиційної куті приготувати овочі у китайській пароварці.

Марко Галаневич, учасник гурту «Даха Браха»: "Вона дуже проста із бамбуку зроблена просто дуже робиться. Ти накидуєш різні овочі перший поверх, другий, ставиш на сковорідку і все смачно, і не треба ніяких спецій".

Поки музиканти готували, охочих зробити унікальні подарунки рідним до різдва у музеї гончара навчали створювати дідухи, різдвяні зірочки та дзвіночки.

Людмила Дворяківська майстриня: "Це народний розпис по білій глині. як озмальовували печі й хати. Дзвіночок крім того й ще оберіг. Дітям вішали, худобі.

Майстри, учасники фольклорних колективів кажуть, починати готуватися до різдва треба не менше ніж за місяць. А всі клопоти мають супроводжуватися щедрівками та колядками.

Наталка Хоменко, учасниця фольклорного колективу"Роксоланія": "Від початку посту і до водохреща співалися колядки. а не тільки на різдво вони співаються, як зараз укорінено у свідомості громадян. співали весь цей період колядок".

Святкувати різдво за стародавніми українськими традиціями останнім часом стало модно, кажуть у музеї Івана Гончара. Щорічний ярмарок «Завтра Різдво» відвідують дедалі  більше людей. Автентичні цікавинки захоплюють не лише українців.

Відвідувач: "Це дуже кльово. Українська музика, традиції, — все дуже  яскраве. В нас на Шрі-Ланці такого не побачиш. Роблять ту справу, яка нікому н6е потрібна. державі, багатьом людям. але якщо такого не робити, ми забудемо хто ми, що  ми і нащо ми".

Петро Гончар, директор музею: "Є багато такого кітчевого і людям у такому розмаїті важко вибрати справжнє тому і зібрали фахівців, майстрів. щоби людина прийшла вибарла краще серед кращих".

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути