chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні хочуть запровадити суд присяжних

17 грудня 2011 о 15:14

Новий проект Кримінально-процесуального кодексу України передбачає запровадження суду присяжних. Про це в прямому ефірі одного з українських телеканалів сказав Генеральний прокурор України Віктор Пшонка, передає УНН.

«Суд присяжних вводиться поетапно і він буде (розглядати справи – Ред.)  за тяжкими злочинами, там де передбачено довічне ув’язнення. Тільки у таких справах», — наголосив В.Пшонка.

Довідка

Суд присяжних — одна з форм участі громадян у судочинстві, суд, у якому крім професійних суддів, беруть участь звичайні громадяни, т. зв. лава присяжних. Суд присяжних вперше виник в Англії, звідки поширився разом з англосаксонським правом у США, а з 19 ст. під впливом ліберальних течій прищепився на європейському континенті.

Присяжні не беруть активної участі в розправі, тільки стежать за перебігом процесу і в кінці вирішують провину підсудного; на основі їх вироку трибунал професійних суддів визначає міру покарання. Присяжні судді виконують свої функції не постійно, а за певних каденцій.

Метою інституту суду присяжних було зробити судову систему менш бюрократичною та ввести до неї непрофесійні громадські кола.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути