chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні відроджуються кобзарські цехи

27 грудня 2011 о 10:19

Кобзарські цехи відроджують в Україні. Спільноти кобзарів, які грають разом, обмінюються текстами пісень уже існують у Харкові, Києві, Львові. Основна мета музикантів показати суспільству, — бандура, ліра, кобза — не музейні експонати, а живі інструменти. Вони дедалі частіше звучать і на сцені, і в побуті.

Це один із лідерів переглядів в українській мережі інтернет. Майстерність кобзаря Тараса Компаніченка підкорила сотні людей.

А це кобзар зі Львова Андрій Селецький — вихованець тамтешнього цеху. Три роки тому хлопець взагалі не вмів грати на цьому музичному інструменті. Саме у цеху його навчили та навіть поділилися найдорожчим — нотами старовинних українських пісень.

Андрій Селецький, кобзар м. Львів: "Ще коли перший раз в Київ з кобзою приїжджав і шукав, хто знає, хто? Мені давали ксерокс з нотами від вересая, то, що Лисенко записав і збірник Домуцького".

Архітектори, науковці, лікарі, фотографи, у звичайному житті. Кілька разів на тиждень ці люди беруть до рук кобзи, бандури та ліри. Співці виконують думи, історичні та авторські  пісні. Майданчики для виступів кобзарів, як і багато років тому, можуть бути різними.

Назар, лірник харківського кобзарського цеху: "На ярмарках, по базарах, біля церков. Бувають іноді звуть у школи грати, або на якісь свята, але якщо по-старовинному лише по ярмарках".

Щоби пограти разом, члени харківського кобзарського цеху збираються вдома в одного з музик. Власного приміщення вони не мають. Ще донедавна — грали у міському товаристві «Спадщина». Але громадській організації не подовжили договір оренди і через суд міська рада змусила музикантів забратися геть.

Кость Черемський, організатор кобзарського цеху  м. Харків: "У нас зараз немає можливості вільного виступу в нас було незалежне приміщення, де ми проводили майстер-класи, спілкувалися. зараз ми змушені ховатися по хатах, але ми цю справу не кинемо. Будемо добиватися".

У Харківській міськраді коментувати судовий процес відмовилися. У міністерстві культури  про проблеми кобзарів взагалі не чули. Чільник відомства пропонує музикантам звертатися до нього особисто.

Михайло Кулиняк, міністр культури: "До мене не надходило жодних листів, але коли ми щось отримажємо, в межах компетенції міністерство втрутиться".

Харківські кобзарі подали скаргу до верховного суду. Тим часом, підтримати їхній рух хочуть і в Одесі. Там наступного року планують створити кобзарській цех.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути