chrome firefox opera safari iexplorer

За великі обсяги використаної води українцям доведеться платити вищі тарифи

14 грудня 2011 о 09:34

Національна комісія регулювання сфери комунальних послуг готує новий механізм розрахунків за спожиту холодну воду. У 2012 році її ціна залежатиме напряму від об'ємів споживання.

За розрахунками відомства, це примусить населення економніше споживати ресурс. Однак, на думку експертів, може вийти так, що рядові споживачі оплатять модернізацію галузі, пише Комерсант-Україна.

Вже з 2012 року вартість води для різних категорій населення буде залежати від обсягу її споживання. П'ята категорія, тимчасова, об'єднає споживачів, які платять за воду за нормативами або показниками будинкового лічильника.

Перші чотири - по приладах обліку у квартирах. У комісії уточнили, що "введення блокової системи тарифоутворення дозволить регулятору відмовитися від поділу споживачів на побутових та непобутових.

Перший блок тарифу буде стосуватися громадян, які споживають до 2 кубометрів холодної води. Для них куб коштуватиме 1,5 грн. Ціна буде однаковою для всієї країни. За розрахунками комісії, цей тариф розрахований на незаможних громадян.

Наступні блоки ціни будуть рости з кожними 4 кубометрами. Різниця в ціні на воду між другим (2-6 кубометрів) і третім (6-10 кубометрів) блоками може скласти 40%, а ті, хто споживає понад 10 кубометрів (71% споживачів), будуть переплачувати ще 20-25%.

При цьому система розрахунків буде досить складною. Якщо людина споживає 15 кубів, то перші 2 куба він сплатить за фіксованою ціною, а кожні наступні 4 куба — за тарифами для кожного блоку

Громадяни, квартири яких не обладнані лічильниками, платитимуть за нормативом на 5-10% дорожче, ніж четверта категорія.

У комісії ще не називають конкретної вартості води для споживачів без лічильника, але вже впевнені, що люди почнуть масово встановлювати прилади обліку і різко економити на воді.

Експерти вважають, що стимулювати споживачів до економії можна за допомогою більш простих механізмів. Крім того, ця система несе в собі загрозу корупції з боку водоканалів і перевіряючих органів.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути