chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям, які споживають багато електроенергії, вдвічі підвищать тарифи

18 червня 2012 о 09:09

Україна з 1 липня в кілька разів підвищить тариф на електроенергію для населення при споживанні понад встановленої владою норми, повідомив регулятор, пояснивши крок прагненням стимулювати споживачів до економії.

Уряд спрямовує мільярди доларів щорічно на субсидування вартості електрики і газу для побутових споживачів. Підвищення комунальних тарифів є умовою відновлення кредитів МВФ, критично важливих для України, яку в цьому році чекають масштабні передвиборні витрати і виплата мільярдів доларів зовнішнього боргу.

Національна комісія з регулювання електроенергетики встановила поріг у 800 кіловат-годин на місяць, перевищення якого обернеться споживачам збільшенням тарифу.

За даними комісії, підвищення торкнеться лише 1,1 відсотка споживачів, на яких, однак, припадає близько дев'яти відсотків електроенергії у 45-мільйонній країні, де в жовтні відбудуться парламентські вибори.

Тариф буде встановлено на рівні 0,9576 гривні ($ 0,12) за кіловат-годину.

Сьогодні споживачі в будинках з електроплитами платять по 0,2154 гривні за 250 кіловат-годин на місяць і по 0,2802 гривні при перевищенні цього обсягу. У будинках з газовими плитами тариф становить 0,2802 гривні до 150 кіловат і 0,3648 гривні після перевищення порога.

«Рішення про застосування тарифів на електроенергію залежно від її споживання прийнято для додаткового захисту соціально вразливих верств населення, а також з метою стимулювання споживачів до енергозбереження», — йдеться в повідомленні регулятора.

Україна забезпечує себе електроенергією, але більш як половину споживаного газу імпортує з Росії. Перший віце-прем'єр України Валерій Хорошковський сказав в інтерв'ю Рейтер в березні, що уряд розробляє план поступового підвищення внутрішніх цін на газ, як радив МВФ.

Європейський банк реконструкції та розвитку казав, що Україна могла б удвічі знизити споживання газу, якщо б використовувала його більш ефективно. За даними ЄБРР, більш ніж половина виробленої в країні за допомогою природного газу енергії витрачається даремно, і житловий сектор міг би більш дбайливо споживати енергію, яку отримує в основному із систем центрального опалення.

За даними спеціалізованого агентства Enerdata на лютий, частка енерговитрат України на $ 1 ВВП утричі вища, ніж у сусідній Польщі. Експерти кажуть, що за 20 років незалежності країна мало зробила для того, щоб модернізувати інфраструктуру енергетики, що дісталася в спадок від CРСР.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути