chrome firefox opera safari iexplorer

Закон про вищу освіту приймуть у першій половині 2012-го року

27 грудня 2011 о 12:56
Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник прогнозує прийняття законопроекту про вищу освіту в першій половині 2012-го року.

«Мені здається, що це — робота першої половини 2012-го року. І набрати чинності він повинен, відповідно, з моменту прийняття, а ряд статей, пов'язаних з фінансовими питаннями, з підготовкою нового бюджету — з бюджетом 2013-го року», — сказав міністр в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-України».

За словами Табачника, Комітет з освіти і науки Ради Європи зробив позитивний висновок за результатами експертизи українського проекту закону про вищу освіту.

Міністр також зазначив, що всі спірні моменти законопроекту вже зняті.

Табачник нагадав, що одна з позицій, яку необхідно відстояти в парламенті — збереження кількості студентів, що навчаються за рахунок держбюджету, на рівні 51%.

У законопроекті передбачено, що студентські стипендії будуть прирівнюватися до прожиткового мінімуму, а вартість навчання студентів-контрактників не буде змінюватися протягом навчального курсу.

За словами Табачника, ряд статей дозволять розширити автономію ВНЗ. У законопроекті передбачено, що українські освітньо-кваліфікаційні рівні будуть приведені до эвропейської системи: бакалавр, магістр, доктор філософії (Ph.D.).

«І зберігаємо, як національну особливість, молодшого спеціаліста — для того, щоб не зруйнувати систему вищих навчальних закладів першого та другого рівнів акредитації», — зазначив міністр.

Крім того, за його словами, буде узаконено зовнішнє незалежне оцінювання, яке проходять абітурієнти. «Тому що на сьогоднішній день воно проводиться, але без законодавчого закріплення», — підкреслив Табачник.

Міністр освіти також зазначив, що ряд норм законопроекту авторська група адаптувала до закордонних законодавчих актів.