chrome firefox opera safari iexplorer

Дослідження показали високу якість українських сирів

23 січня 2012 о 08:46

Лабораторні дослідження українського, російського і білоруського сирів показали, що всі вони мають високу якість і жодних рослинних добавок.

Такий експеримент провели журналісти ТСН  аби з'ясувати чи справді такі погані українські сири як розповідають у Росії.

Одна з головних претензій до українських виробників — додавання замість справжніх молочних жирів рослинних. Щоб бути об'єктивними, журналісти ТСН купили в Росії зразки українського, трохи російського і навіть білоруського сирів. У Києві докупили ще один, український — це аби в лабораторії порівняти, що у нас експортують, а що залишається на власних прилавках. Загалом вийшло п'ять зразків.

З"ясувалось, що кожен із цих продуктів має повне право називатись сиром — у всіх п'яти перевірених зразках рослинних жирів не виявили. Там, де з"являється бодай крапля рослинної олії (зазвичай пальмової або кокосової) закінчується сир і починається сирний продукт.

Утім, самостійно їх відрізнити — майже неможливо. Хоча треба зазначити, що серед продуктів, які найчастіше фальсифікують — згущене молоко, далі йде масло і лише потім твердий сир. «Найгірший результат, який у нас по сирам був, це коли з 10-ти зразків 2 зразки було фальсифіковано рослинними жирами», — пригадують в лабораторії.

Сомельє Сергій Винокур сумнівається, що російські сири кращі за українські. «Я не думаю, що в Росії роблять кращі сири ніж в Україні. Ми пробували завозити їх, але вони швидше пліснявіють, швидше псуються», — каже сомельє .

Однак російські чиновники претензії мають саме до нашого сиру. «Ряд підприємств, які були анонсовані, що в їх продукції є рослинні жири, взагалі останні роки не постачали своєї продукції до Росії. Тому ця заява є голослівною і нічим не обґрунтованою, тому я вважаю її політичною», — заявляє керівник аналітичного департаменту консалтингової агенції.

Тим часом сирний товарообмін між Україною та Росією функціонує як і раніше. І поки чиновники та політики спекулюють на темі сиру, звичайні росіяни й далі їдять український делікатес.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути