chrome firefox opera safari iexplorer

Фахівці твердять, що 330 тис грн за оновлення сайту — занадто дорого

12 січня 2012 о 15:49

Єдиний офіційний інтернет–портал органів виконавчої влади після кардинально оновлення зазнав відчутних змін. Та сказати, що на краще, — складно, пише «Україна молода».

Користувачі інтернету скаржаться, що сайт увесь час працює з перебоями або не відкривається взагалі, а на екрані висвітлюється сумне речення: Not found («Не знайдено»). До того ж, неможливо не тільки зайти на окремі розділи сайту, а й вийти на голов­ну сторінку.

Розробником нового порталу для уряду стала компанія «Софтлайн–IT» — вона була єдиним учасником тендеру, в якому, відповідно, й перемогла. Вартість робіт з оновлення порталу становила 330 тисяч гривень. Ця сама компанія свого часу запускала сайт Кабміну (www.kmu.gov.ua) у 2002 році, а протягом 2003—2009 років здійснювала його технічну підтримку та супровід.

У ЗАО «Софтлайн» iз тим, що після оновлення сайт став доволі проб­лемним, не погоджуються. «Так, позавчора у нас був проблемний день, але зайдіть зараз: у вас усе відкривається? (І справді, вчора сайт відкривався доволі жваво. — Ред.) До того ж ці проблеми взагалі не мають жодного стосунку до порталу, а пов’язані з веб–сервером та налаштуванням програмного забезпечення, — повідомили «УМ» у відділі обслуговування порталів копанії «Софтлайн». — Традиційно перші дні роботи сайту є тестовими: проводиться оцінка навантаження на сервер і, залежно від неї, низка налаштувань. Планувалося, що за вихідні (7, 8 і 9 січня) буде зроблено всі необхідні налаштування, а також сайт буде адаптований для роботи з усіма популярними браузерами. Однак у процесі роботи раптово вийшло з ладу серверне обладнання в дата–центрі, де фізично розміщений «Урядовий портал». А у зв’язку зі святковими днями на локалізацію проблеми і виправлення неполадки пішло набагато більше часу, ніж зазвичай. У результаті стандартні роботи з налагодження відмовостійкості вдалося почати лише 11 січня. Проте сайт працездатний, хоч і потребує налаштування».

Оновлений портал містить кілька голов­них розділів: інформацію про уряд і його діяльність, органи влади, нормативно–правову базу, звернення громадян тощо. Крім того, розширено функціонал розділу «Медіа–матеріали».

Також у «шапці» сайту можна побачити іконки соціальних мереж, однак клікабельними є лише Twitter i Facebook, тоді як Google+ і Blogger не працюють, а перехід на них закінчується одним і тим самим месиджем: «This application is not currently available».

Цікаво й те, що у розділі «Блоги» на сайті Каб­міну міститься перелік блогів міністрів, які були створені на базі «Укрінформу» в листопаді, проте лише прізвище Миколи Азарова перенаправляє на його сторінку у Facebook.

Не обійшлося без ексцесів і з лінгвістичним оновленням. Російськомовна та англомовна версії сайту запущені в урізаному форматі, новини перекладено в стилі ukrainian еnglish, ukrainian russian, або, радше, близько до формату звичайного Гугл–перекладача (коли слова перекладені нібито й правильно, а зміст речення залишається дуже далеким від оригіналу або просто «неаглійським» за звучанням).

Скажімо, Леся Українка на російськомовній версії стала Лесею Українським (після того, як блогери помітили помилку, її виправили).

«УМ» вирішила поцікавитися, чи справді ціна за такий «якісний і оперативний» редизайн порталу може становити настільки чималу суму і які ж функції повинні на ньому з’явитися при такій вартості. У студії зi створення сайтів Indigo Internet Development Group нам повідомили, що кошторис занадто великий, утім має право на існування, якщо це стосується офіційного порталу та при створенні сайту було використано складну і розширену базу даних, яка потребує дорогого оновлення.

Натомість директор дизайн–студії зі створення, редизайну і технічної підтримки сайтів та порталів ABC.NET.UA, яка працює на ринку вже понад вісім років, Сергій Капустін у розмові з «УМ» здивувався: «Та ні, що бредизайн коштував 330 тисяч гривень? Це просто смішно. Звісно, вартість залежить від складності сайту, від того, яку кiлькiсть елементів він містить і скільки сторінок реформуються. Також ціна залежить від того, чи клієнт сам пропонує дизайн сайту, чи компанія надає повний комплексний редизайн власної розробки. Найдешевший редизайн простого сайту становить 2 тисячі гривень. А от оновлення найкрутішого, найкращого і найякіснішого порталу максимум може сягнути 2—3 тисяч доларів. Та й то у випадку, якщо портал є розважальним чи належить інтернет–магазинам, тобто рівень складності його створення є надзвичайно високим. Сказати, що портал Кабміну є одним з найкращих, чесно кажучи, важко. Тому незрозуміло, що оновлювали за таку суму».

Наведеним марафетом урядового порталу не задоволена й опозиція. Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко розкритикував оновлений сайт Кабміну, зауваживши, що, якщо говорити про фінансовий бік справи, «експерти сходяться на тому, що ціна здійснених робіт завищена разів у десять».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути