chrome firefox opera safari iexplorer

НБУ випустив пам’ятну монету, присвячену Євгену Гребінці

21 січня 2012 о 10:43

Національний банк України з 19 січня 2012 року увів в обіг пам’ятну монету, присвячену поетові, прозаїку, авторові численних байок — Євгену Павловичу Гребінці, який увів в українську літературу також романтичні жанри — романси, пісні тощо, у тому числі неперевершені зразки любовної лірики.

Ця срібна монета номіналом у 5 грн поповнила серію «Визначні особистості України», повідомляє сайт НБУ. Тираж – 3000 штук.

На аверсі монети розміщено:

угорі малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, стилізовану композицію — у центрі зображено вершника, праворуч — фрагмент рукописної сторінки, унизу — гусяче перо та номінал 5/ГРИВЕНЬ, ліворуч — рік карбування монети 2012.

На реверсі монети зображено портрет Євгена Гребінки, праворуч від якого на тлі фрагмента стилізованої рукописної сторінки зазначено роки життя — 1812/1848, ліворуч напис — ЄВГЕН/ГРЕБІНКА.

Художник та скульптор монети Святослав Іваненко.

«Рідна країна»

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути