chrome firefox opera safari iexplorer

Парламентська більшість дозволила закривати україномовні школи

11 січня 2012 о 12:33

Верховна Рада не проголосувала за проект постанови про введення мораторію на закриття шкіл з українською мовою навчання.

За проект постанови проголосували тільки 66 народних депутатів з необхідних 226.

«У Донецькій області всього 13% шкіл з українською мовою навчання, в Луганській 22%, у Криму — 1,3%, у Севастополі — 0,3%», — зазначив виступаючи з парламентської трибуни, автор законопроекту Андрій Парубій.

У свою чергу секретар Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Катерина Самойлик заявила, що постанова суперечить Конституції, створюючи дискримінацію за мовним принципом.

Проектом постанови пропонувалося ввести мораторій на закриття українських шкіл терміном на п'ять років.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути