chrome firefox opera safari iexplorer

Українка здобула премію на Бієнале

04 січня 2012 о 17:48
Львівська художниця Антоніна Денисюк привезла додому спеціальну міжнародну премію імені Лоренцо Медичі Чудодійного — з VIII Бієнале сучасного мистецтва-2011 у Флоренції.

Хоча мисткиня не перша конкурсантка з України, та нагороду майстри з нашої держави отримують вперше.

На біенале були представлені роботи 600 митців з 70 країн світу, повідомляє Високий Замок.

«Бієнале сучасного мистецтва можна порівняти з Каннським кінофестивалем. Конкурс проводиться серед митців у галузі живопису, скульптури, графіки, фотографії та інших видів мистецтв. Сміливо можна заявити, що Антоніна привезла в Україну, до Львова, Пальмову гілку, тільки в художньому світі», – говорить арт-менеджер художниці Ганна Гуменюк.

Ціна можливості позмагатися за такий вагомий приз – 2500 євро. Таку суму потрібно внести для того, щоб взяти участь у бієнале. Для українця це задоволення — не з дешевих, тому львівській художниці допомагали з-за кордону.

«Сумно бачити, коли з Уганди та інших африканських країн більше учасників, ніж з України», — розповідає Антоніна Денисюк.

«Для України було б великим щастям, якби митців випускали з цього гетто... Але, напевно, не в нас єдиних проблеми. На бієнале було багато робіт у сірих тонах. Ця тенденція, на мою думку, відображає кризу. Мої роботи стали кольоровою бомбою», — зазначає вона.

Кожен митець на Бієнале сучасного мистецтва мав свій стенд, де міг розмістити три роботи. Разом художники всього світу утворювали мистецький лабіринт під землею у Фортеці да Бассо. Робота Антоніни Денисюк, яка нагороджена премією, — картина «Даючи Життя», написана олією на полотні.

Творить художниця у таких техніках: олія на полотні, акварель, графіка та інсталяція. Мистецький багаж львівської майстрині був оцінений у 80 тисяч євро. В Україні робіт Антоніни Денисюк не бачили останні п’ять років, зате художниця побувала із виставками у Відні, Мілані.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути