chrome firefox opera safari iexplorer

В прокат виходить перший повністю український фільм

18 січня 2012 о 17:45

19 січня в український прокат виходить повнометражний фільм українського режисера Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» — перший фільм, створений повністю в Україні без залучення іноземної кіноіндустрії.

Як повідомили творці картини, це перший повноцінний прокат українського фільму, підтриманий державою, за всю двадцятирічну історію незалежності.

Фільм розповідає про долю льотчика та героя Радянського Союзу Івана Додоку, який в роки Великої Вітчизняної війни був звинувачений у державній зраді і засуджений до сталінських таборів. Не бажаючи провести залишок життя за колючим дротом, відважний льотчик тікає. Доля заносить його на інший континент, де він знаходить притулок в індіанському племені і згодом стає його вождем.

Головну роль у фільмі, роль Івана Додоки, зіграв молодий актор Київського муніципального театру Дмитро Лінартович.

В українському кінопрокаті його знають як голос, яким говорять багато героїв голлівудських блокбастерів. «Я грав українця. Героєм його визнали потім. А я намагався грати звичайну людину, яку не зламала доля, яка відстоювала справедливість. Він боровся за своє життя, за своє існування, за щастя своєї дружини і, звичайно, за право бачити свого сина», — заявив Лінартович про свого героя.

У фільмі «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» також зіграли: Віталій Лінецький, Віктор Андрієнко, Олександр Ігнатуша, Ольга Гришина.

Роль індіанки на ім'я Тінь Ластівки виконала солістка Празького театру опери та балету Іванна Іллєнко.

Музику до стрічки написав класик українського кінематографа — композитор Володимир Гронський («Циганка Аза», «Залізна Сотня»), яка звучить у виконанні Національного симфонічного оркестру України під керівництвом Володимира Сіренка.

Художником-постановником фільму є Роман Адамович. Його дебютною роботою став Бумбараш з Валерієм Золотухіним у головній ролі.

У вересні 2011 року фільм «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» завоював Гран-прі третього Київського міжнародного кінофестивалю.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути