chrome firefox opera safari iexplorer

Незабаром вперше вийде друком драма Уласа Самчука «Шумлять жорна»

23 лютого 2012 о 10:48

На 107-му річницю від дня народження видатного майстра українського художнього слова Уласа Самчука відбувся традиційний вечір його творчості «Свіча пам’яті».

«На ньому презентували драму письменника «Шумлять жорна», яку він написав у 1947 році, проте вона досі не публікувалася, — розповідає завідувач Літературного музею Уласа Самчука у Рівному Інна Нагорна. — Я її підготувала до друку».

Нагадаємо, що уродженець Рівненщини Улас Самчук — автор двох десятків вагомих прозових творів, серед яких «Волинь» та «Ост», першого в художній літературі твору про голодомор в Україні «Марія». У 1980 році його було висунуто на здобуття Нобелівської премії.

Улас Олексійович Самчук народився 20 лютого 1905 року в селі Дермань Здолбунівського району на Рівненщині.

Навчався в Дерманській вищепочатковій школі, потім — в Українській мішаній приватній гімназії в Крем’янці. 1927 року, будучи жовніром польського війська, перейшов кордон і навчався у Бреславському (Вроцлавському), а згодом — Українському Вільному (Прага) університетах.

У 1938—1939 роках брав участь у відомих подіях на Закарпатті. Із серпня 1941-го редагував газету «Волинь», яка виходила в Рівному під час тимчасової гітлерівської окупації.

Виїхавши з України у 1943 році, пройшов через табори переміщених осіб і опинився в Канаді. Там він створив більшість своїх творів, активно співпрацював з Інститутом дослідів Волині, з товариством «Волинь» у Вінніпезі. Помер 1987 року, похований у Торонто.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути