chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні — Всесвітній день боротьби з раком

04 лютого 2012 о 00:12

4 лютого увесь світ відзначає Всесвітній день боротьби з раком. У 2012 році День пройде під гаслом «Together it is possible» (Разом можливо побороти рак), щоб об’єднати усі зусилля громадськості для зменшення смертності від раку та інших онкологічних захворювань до 25% до 2025 року.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Проблема раку є надзвичайно важливою для охорони здоров'я України, адже актуальність визначається стійким зростанням ураження населення, важкістю своєчасної діагностики, значною вартістю і складністю лікування, високим рівнем інвалідизації і летальності хворих.

Рак як причина смерті займає друге місце в структурі смертності населення України. Ризик захворіти на рак в Україні має кожен 3 чоловік та кожна 5 жінка, до 30 % хворих – особи працездатного віку.

На обліку онкологічних установ перебуває біля мільйону хворих, щорічно реєструється біля 160 тисяч нових випадків раку і біля 85 тисяч осіб помирають від цього захворювання, серед захворівших понад 1000 дітей.

Протягом останніх років розпочато реформування онкологічної галузі в напрямку наближення до Європейських стандартів надання медичної допомоги та досягнуто значних результатів, а саме: вперше в Україні зафіксовано зменшення показника смертності від раку при постійному зростанні показника захворюваності, зменшено летальність хворих до року, підвищено рівень охоплення спеціальним лікуванням, підвищено рівень виявлення раку на ранніх стадіях та виживаності онкохворих.

Запроваджено національні стандарти діагностики і лікування онкологічних хворих у роботу закладів охорони здоров’я для уніфікації діагностично-лікувального процесу в онкологічній службі України та забезпечення якісної онкологічної допомоги мешканцям держави не залежно від місця проживання.

Довгий час діагноз «онкологічна патологія» сприймався як вирок, але сьогодні рівень розвитку онкологічної науки дозволяє стверджувати: рак — не вирок, це виліковна хвороба.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути