chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначають Всесвітній день боротьби з інсультом

29 жовтня 2013 о 12:02

Сьогодні, 29 жовтня, Всесвітній день боротьби з інсультом. Вперше його відзначили у 2006 році за ініціативи Всесвітньї організації інсульту (WSO).

Інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу, що спричиняє ушкодження тканин мозку і розлади його функцій. До інсультів належить інфаркт мозку, крововилив у мозок і субарахноїдальний крововилив, що мають етіопатогенетичні та клінічні відмінності. Інсульт – друга за частотою причина смерті людей в усьому світі і основна причина довготривалої непрацездатності.

Найчастіше інсульт стається у людей похилого віку, осіб з артеріальною гіпертонією, захворюванням серця, цукровим діабетом, курців.

Україна посідає одне з перших місць у Європі за показниками цереброваскулярної захворюваності та смертності від інсульту, що створює велике навантаження на систему охорони здоров’я, соціального забезпечення, економіку та все суспільство.

Згідно з офіційною статистикою, цереброваскулярні захворювання є причиною смертності № 2 (100–110 тис. смертей, близько 14 % від всіх померлих), щороку стається 100-110 тис. інсультів (понад третина з них – у людей працездатного віку), 30-40 % хворих на інсульт помирають впродовж перших 30 днів і до 50 % – впродовж року від початку захворювання, 20-40 % хворих, що вижили, стають залежними від сторонньої допомоги (12,5 % первинної інвалідності), і лише близько 10 % повертаються до повноцінного життя.

При навіть малій підозрі на інсульт необхідно негайно звернутись за екстреною медичною допомогою.

Пацієнтів із симптомами інсульту потрібно без зволікання доставити в найближчий медичний центр з відділенням гострих порушень мозкового кровообігу (інсульту), в якому виконується екстрена терапія. Люди з давністю симптомів інсульту в межах трьох годин повинні бути оглянуті і транспортовані в першу чергу.

Джерело: zik.ua
Розділи: Здоровий спосіб життя

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути