chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні визначать кращих українських виконавців за 20 років

08 лютого 2012 о 00:56

У палаці мистецтв "Україна" 8 лютого 2012 року вперше відбудеться церемонія вручення національної премії YUNA (Yearly Ukrainian National Awards — Щорічна українська національна премія).

На цій церемонії премії буде вручено за результатами розвитку української музики за 20 років незалежності, надалі премію планується зробити щорічною.

Премія вручається у восьми номінаціях: Найкращий виконавець, Найкраща виконавиця, Найкраща група, Найкращий альбом, Найкраща пісня, Найкращий композитор, Найкращий автор слів, Найкращий відеокліп.

Крім того, за особливі досягнення в музиці першу премію YUNA присуджено Софії Ротару.

У номінації Найкращий виконавець на нагороду висунуті: Віктор Павлик, Віталій Козловський, Іван Дорн, Олександр Пономарьов.

У п'ятірці кращих співаків також був заявлений Андрій Данилко, проте він сам попросив зняти його з номінації, оскільки його сценічний образ Вєрки Сердючки не відповідає ні категорії «виконавець», ні «виконавиця». При цьому Данилко висловив сподівання, що в майбутньому з'явиться окрема категорія для артистів оригінального жанру.

Найкращою виконавицею можуть стати Ані Лорак, Ірина Білик, Наталя Могилевська, Софія Ротару, Таїсія Повалій.

У номінації Найкраща група представлені «Брати Гадюкіни», «Бумбокс», «ВІА Гра», «Воплі Відоплясова», «Океан Ельзи», «Танок на Майдані Конго».

У номінації Найкращий альбом відзначені: «Брати Гадюкіни» — «Було не любити», «Бумбокс» — «Family бізнес», «Воплі Відоплясова» — «Музика», Ірина Білик — «Любовь. Яд», «Океан Ельзи» — «Суперсиметрія» і «Океан Ельзи» — «Модель».

Найкращою піснею може бути визнана «Весна» («Воплі Відоплясова»), «Файне місто Тернопіль» («Брати Гадюкіни»), «Вахтерам» («Бумбокс»), «Сніг» (Ірина Білик), «Без бою» («Океан Ельзи»), «Вона» («Плач Єремії») і «Дикі танці» (Руслана).

Найкращого композитора обиратимуть серед Ірини Білик, Констянтина Меладзе, Олега Скрипки, Руслана Квінти і Святослава Вакарчука, а найкращого автора слів — серед Андрія Кузьменка, Андрія Хливнюка, Діани Гольде, Ірини Білик, Святослава Вакарчука та Юрія Рибчинського.

Нагороду за кращий відеокліп можуть отримати Алан Бадоєв, Максим Паперник і Олександр Солоха. Причому Бадоєв представлений відразу трьома роботами (кліпи Тіни Кароль «Ноченька», групи «ВІА Гра» «Поцілунок» та Ірини Білик «Сніг»), Паперник — двома роботами (кліп Наталії Могилевської «Місяць» і кліп Ірини Білик «А я пливу»). Олександр Солоха зняв для «Воплів Відоплясова» кліп на хіт «Весна».

Організатори зазначають, що метою премії YUNA є стимулювання подальшого розвитку української музики, її творців і виконавців. Премія заснована в 2011 році.

На концерті на честь вручення першої премії YUNA поряд з відомими українськими виконавцями запрошені і спеціальні гості - Thomas Anders, Karl Frierson (група «De Phazz») і співачка Oceana. Саме Oceana вперше виконає повну версію пісні «Endless Summer», яка є офіційною піснею чемпіонату Європи з футболу Євро-2012.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути