chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні визначать кращих українських виконавців за 20 років

08 лютого 2012 о 00:56

У палаці мистецтв "Україна" 8 лютого 2012 року вперше відбудеться церемонія вручення національної премії YUNA (Yearly Ukrainian National Awards — Щорічна українська національна премія).

На цій церемонії премії буде вручено за результатами розвитку української музики за 20 років незалежності, надалі премію планується зробити щорічною.

Премія вручається у восьми номінаціях: Найкращий виконавець, Найкраща виконавиця, Найкраща група, Найкращий альбом, Найкраща пісня, Найкращий композитор, Найкращий автор слів, Найкращий відеокліп.

Крім того, за особливі досягнення в музиці першу премію YUNA присуджено Софії Ротару.

У номінації Найкращий виконавець на нагороду висунуті: Віктор Павлик, Віталій Козловський, Іван Дорн, Олександр Пономарьов.

У п'ятірці кращих співаків також був заявлений Андрій Данилко, проте він сам попросив зняти його з номінації, оскільки його сценічний образ Вєрки Сердючки не відповідає ні категорії «виконавець», ні «виконавиця». При цьому Данилко висловив сподівання, що в майбутньому з'явиться окрема категорія для артистів оригінального жанру.

Найкращою виконавицею можуть стати Ані Лорак, Ірина Білик, Наталя Могилевська, Софія Ротару, Таїсія Повалій.

У номінації Найкраща група представлені «Брати Гадюкіни», «Бумбокс», «ВІА Гра», «Воплі Відоплясова», «Океан Ельзи», «Танок на Майдані Конго».

У номінації Найкращий альбом відзначені: «Брати Гадюкіни» — «Було не любити», «Бумбокс» — «Family бізнес», «Воплі Відоплясова» — «Музика», Ірина Білик — «Любовь. Яд», «Океан Ельзи» — «Суперсиметрія» і «Океан Ельзи» — «Модель».

Найкращою піснею може бути визнана «Весна» («Воплі Відоплясова»), «Файне місто Тернопіль» («Брати Гадюкіни»), «Вахтерам» («Бумбокс»), «Сніг» (Ірина Білик), «Без бою» («Океан Ельзи»), «Вона» («Плач Єремії») і «Дикі танці» (Руслана).

Найкращого композитора обиратимуть серед Ірини Білик, Констянтина Меладзе, Олега Скрипки, Руслана Квінти і Святослава Вакарчука, а найкращого автора слів — серед Андрія Кузьменка, Андрія Хливнюка, Діани Гольде, Ірини Білик, Святослава Вакарчука та Юрія Рибчинського.

Нагороду за кращий відеокліп можуть отримати Алан Бадоєв, Максим Паперник і Олександр Солоха. Причому Бадоєв представлений відразу трьома роботами (кліпи Тіни Кароль «Ноченька», групи «ВІА Гра» «Поцілунок» та Ірини Білик «Сніг»), Паперник — двома роботами (кліп Наталії Могилевської «Місяць» і кліп Ірини Білик «А я пливу»). Олександр Солоха зняв для «Воплів Відоплясова» кліп на хіт «Весна».

Організатори зазначають, що метою премії YUNA є стимулювання подальшого розвитку української музики, її творців і виконавців. Премія заснована в 2011 році.

На концерті на честь вручення першої премії YUNA поряд з відомими українськими виконавцями запрошені і спеціальні гості - Thomas Anders, Karl Frierson (група «De Phazz») і співачка Oceana. Саме Oceana вперше виконає повну версію пісні «Endless Summer», яка є офіційною піснею чемпіонату Європи з футболу Євро-2012.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути