chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні вперше вручать власні «Греммі»

07 лютого 2012 о 12:25

У середу, 8 лютого, у палаці мистецтв «Україна» вперше відбудеться церемонія вручення національної музичної премії YUNA (Yearly Ukrainian National Awards — Щорічна українська національна премія).

Як повідомили УННорганізатори заходу, під час церемонії нагороди роздадуть за результатами розвитку української музики за 20 років незалежності, надалі премію планується зробити щорічною.

Премію вручатимуть у восьми номінаціях: Найкращий виконавець, Найкраща виконавиця, Найкраща група, Найкращий альбом, Найкраща пісня, Найкращий композитор, Найкращий автор слів, Найкращий відеокліп. Окрім того, за особливі досягнення в музиці першу премію YUNA вже присуджено Софії Ротару.

У номінації «Найкращий виконавець» на нагороду висунуті: Віктор Павлик, Віталій Козловський, Іван Дорн, Олександр Пономарьов. У п'ятірці найкращих співаків також був заявлений Андрій Данилко, проте він сам попросив зняти його з номінації, оскільки його сценічний образ Вєрки Сердючки не відповідає ані категорії «виконавець», ані категорії «виконавиця». При цьому Данилко висловив сподівання, що в майбутньому з'явиться окрема категорія для артистів оригінального жанру.

Найкращою виконавицею можуть стати Ані Лорак, Ірина Білик, Наталя Могилевська, Софія Ротару або Таїсія Повалій.

У номінації «Найкраща група» представлені «Брати Гадюкіни», «Бумбокс», «ВІА Гра», «Воплі Відоплясова», «Океан Ельзи», «Танок на Майдані Конго».

У номінації «Найкращий альбом» відзначені: «Брати Гадюкіни» — «Було не любити», «Бумбокс» — «Family бізнес», «Воплі Відоплясова» — «Музика», Ірина Білик — «Любовь. Яд», «Океан Ельзи» — «Суперсиметрія» та «Океан Ельзи» — «Модель».

Найкращою піснею може бути визнана «Весна» («Воплі Відоплясова»), «Файне місто Тернопіль» («Брати Гадюкіни»), «Вахтерам» («Бумбокс»), «Сніг» (Ірина Білик), «Без бою» («Океан Ельзи»), «Вона» («Плач Єремії») або «Дикі танці» (Руслана).

Найкращого композитора обиратимуть серед Ірини Білик, Констянтина Меладзе, Олега Скрипки, Руслана Квінти та Святослава Вакарчука, а найкращого автора слів — серед Андрія Кузьменка, Андрія Хливнюка, Діани Гольде, Ірини Білик, Святослава Вакарчука та Юрія Рибчинського.

За нагороду за найкращий відеокліп змагатимуться Алан Бадоєв, Максим Паперник і Олександр Солоха. Причому Бадоєв представлений відразу трьома роботами (кліпи Тіни Кароль «Ноченька», групи «ВІА Гра» «Поцілунок» та Ірини Білик «Сніг»), Паперник — двома роботами (кліп Наталії Могилевської «Місяць» і кліп Ірини Білик «А я пливу»). Олександр Солоха зняв для «Воплів Відоплясова» кліп на хіт «Весна».

За словами організаторів, метою премії YUNA є стимулювання подальшого розвитку української музики, її творців і виконавців. Премія заснована у 2011 році.

На концерті на честь вручення першої премії YUNA поряд із відомими українськими виконавцями запрошені і спеціальні гості — Thomas Anders, Karl Frierson (група «De Phazz») і співачка Oceana. Саме Oceana вперше виконає повну версію пісні «Endless Summer», яка є офіційною піснею чемпіонату Європи з футболу ЄВРО-2012.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути