chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві стартує виставка популярних митців Гарі Х'юма та Джеффа Волла

03 лютого 2012 о 11:26

Перша в Східній Європі виставка двох популярних сучасних митців — художника Гарі Х'юма та фотографа Джеффа Волла — відкрилася у Києві. У столичному ПінчукАртЦентрі одні з найдорожчих митців представили свої відомі і зовсім нові роботи.

Його фотографії — це історії людей, об'єктів, розповіді про цікаві ситуації. Роботи канадця Джеффа Волла варто уважно розглядати, щоби помітити деталі: нафарбовані нігті у хлопця з татуюваннями, або дітей, які удають із себе заручників під час дитячої гри у війну. Свої знімки автор робить як спонтанно, так і постановочно.

Джефф Волл, фотограф: "Це одна з моїх найяскравіших робіт. На ній зображено виступ рок-гурту. На нього прийшло дуже мало людей. А якщо ти музикант — ти очікуєш натовпу слухачів, визнання. А тут все інкше. Я хотів показати складність ситуації, коли ти не хочеш, але мусиш виходити на сцену".

Про людські та глобальні проблеми — тероризм, диктатуру, війни — розповідає і Гарі Х'юм. Художник привіз до України серію робіт «Тривога і кінь». Створена вона у специфічній техніці: поєднання глянцевої фарби та алюмінієвих листів. Не знаючи назв картин, спочатку навіть не помітиш, що є серед них присвячені й американському президенту Бараку Обамі, і німецькому канцлеру Ангелі Меркель.

Гарі Х'юм, художник: "Серія називається «Тривога і кінь», бо на цих картинах зображені лідери, армії. Але їм усім потрібен кінь. Ось він — з великими ніздрями. Це алегорії, моє власне сприйняття історичних моментів".

Журналіст: "
Може б вам варто написати картину про українських лідерів?"

Гарі Х'юм, художник: "Це дуже складно, я їх майже не знаю, і тим паче — одна з них у в'язниці".

А от сусід Х'юма по мистецькому майданчику вже приклав руку до українських реалій.

Джефф Волл, фотограф: "Я сьогодні сфотографував — щоправда, на мобільний телефон - пам'ятник Леніну. Це було спонтанно, не знаю, чим він мене зацікавив. Ви будете першими, хто це побачить".

Екхард Шнайдер, генеральний директор PinchukArtCentre: "Приїзд цих двох митців до України — це гарна нагода побачити справжнє концептуальне мистецтво. Перед нами цікава подорож, під час якої фотограф демонструє «заморожені моменти» у захопливих деталях, а художник створює новий простір, надаючи йому незвичних барв і форм".

Оцінити роботи канадського та англійського майстрів глядачі зможуть вже в суботу, на офіційному відкритті виставки.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути