chrome firefox opera safari iexplorer

Україна — у лідерах за смертністю під час холодів

07 лютого 2012 о 09:27

Майже півтори сотні людей померли в Україні у період морозів. Такими є дані Міністерства надзвичайних ситуацій. Ці цифри майже втричі вищі, ніж у Росії, і вп’ятеро, ніж у Польщі.

Між тим, за інформацією європейської преси та деяких українських експертів, дані смертності у період холодів по Україні є заниженими.

Натомість в українському Міністерстві охорони здоров’я зазначають, що переохолодження не є причиною всіх зареєстрованих смертей.

45-річний Іван Брилюк із Херсонщини розповідає, що кілька років тому його вигнала з дому дружина. Перебивався тимчасовими заробітками, а потім втратив і роботу, і документи. Зараз мешкає у київському підвалі. Живе з того, що здає пляшки і інколи допомагає двірникам.

Нещодавно він дізнався, що існує пункт обігріву. «Дайте нам хоча б, як у ГУЛАГу, барак, дайте тепло, затишок, помитися, поголитися, привести себе до ладу. У мене немає грошей, нічого немає. Ви ж бачите, який я ходжу. Якщо ми потрібні цій державі, то ми хочемо працювати», – розповідає Іван Брилюк.
​​
Що ж є причиною смертності у морози? «Забагато горілки п’ють. Потрібно в міру пити, щоб стояти на ногах, а то напився, впав і замерз», – говорить інший безпритульний Валерій, який не захотів називати свого прізвища.

Але все ж головною причино смертей є відсутність теплого приміщення, вважає Іван Брилюк. Саме через це, зазначає він, у період нинішніх холодів померло багато його знайомих.

«Консьєржка жене, сусіди женуть, і людина просто виходить на вулицю і замерзає. А куди йому діватися?» – каже Іван Брилюк.

«Безпритульні помирають не лише на вулиці»

Упродовж останніх дев’яти днів в Україні померло понад 130 людей, повідомляють МНС і МОЗ. Найімовірніше, причиною їхньої смерті стало переохолодження та обмороження. Проте остаточно причину смерті має встановити судово-медична експертиза, наголошує міністерство.

У масовій статистиці, яку дають, не все переохолодження. Там половина відсіюється
Тетяна Юрченко

«У масовій статистиці, яку дають, не все переохолодження. Там є люди, які і вдома померли, люди, які були знайдені на вулиці, а там і серцеві напади є. Це дуже велике питання щодо переохолодження. Та інформація, що є у нас на сайті, достовірна. У нас є померлі у закладах. А решта потребує підтвердження діагнозу. Там половина відсіюється», – каже Радіо Свобода керівник прес-служби МОЗ Тетяна Юрченко.

Між тим, за інформацією західних видань, жертвами холодів стало більше українців, ніж подають офіційні джерела. З цим згоден експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

За його словами, в Україні також занижена кількість безпритульних. За офіційною статистикою, їх налічується близько 15 тисяч, а, за інформацією громадських організацій, таких людей в Україні 600–800 тисяч, наголошує Розенко.

Влада реєструє лише смерті, які побачили сьогодні. Але безпритульні помирають не лише на вулиці
Павло Розенко

«Очевидно, що державна статистика і щодо смертей є заниженою, – каже експерт. – Влада реєструє лише смерті, які побачили сьогодні. Але безпритульні помирають не лише на вулиці, вони помирають у непристосованих приміщеннях, де відсутнє гаряче, та і будь-яке водопостачання. Очевидно, що сьогодні ці смерті перебувають поза увагою влади».
​​
Неготовність чи небажання?

На думку Павла Розенка, причиною високої смертності у період морозів є два фактори: неготовність влади оперативно реагувати на надзвичайні ситуації та негативне ставлення до незабезпечених прошарків суспільства.

«Менталітет влади дуже далекий від європейських принципів. У Радянському Союзі ставлення до безпритульних було у сфері кримінального судочинства. До них ставилися як до наркоманів, алкоголіків, антисоціальних елементів. І лише у 2005 році Президент передав проблеми безпритульних у відання соціальних органів. Але, на жаль, у ставленні суспільства до них мало що змінилося», – підсумовує Павло Розенко.

Представники ж влади продовжують рапортують про впровадженні заходи.

«Ми уже розгорнули понад три тисячі пунктів обігріву. Практично цим ми охопили всіх, хто їх потребує. Вони працюють цілодобово», – заявляє Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Утім, зазначає Радіо Свобода колишній міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова, це не вирішує проблеми, оскільки люди або не знають про ці пункти, або ж уже не можуть до них дійти.

«Влада має їздити і збирати людей, які не мають постійного місця проживання і збираються біля сміттєвих баків. Вони там і замерзають. Звідти їх потрібно привезти у місця, де вони можуть зігрітися і провести певний час», – вважає Денисова.

Найбільше постраждалих зафіксовано у Донецькій та Дніпропетровській областях. Найменше – у Чернівецькій.

У п’ятницю Верховна Рада має заслухати звіт міністра надзвичайних ситуацій Віктора Балоги у зв’язку зі смертністю у період холодів.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути