chrome firefox opera safari iexplorer

Видавці та науковці закликають спікера контролювати повагу до мови у стінах ВР

21 лютого 2012 о 12:58

Наукове товариство ім. Т. Шевченка у Львові, ГБФ «Фундація ім. Григорія Нудьги» та Громадська організація «Форум видавців» направили звернення Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину з приводу Міжнародного дня рідної мови.

Подаємо повний текст звернення:

Голові Верховної Ради України
Володимирові Михайловичу Литвину

Пане Голово!

Сьогодні, коли всі народи Землі за рішенням ЮНЕСКО відзначають Міжнародний день рідної мови, звертаємо вашу увагу на неприпустимість дій, які становлять загрозу нашій Рідній Українській Мові в стінах керованого вами вищого органу державної влади.

Це не тільки порушення закону України «Про мови…», коли народні депутати послуговуються під час виступів у парламенті дивним «нарєчієм», вони ганьблять нашу країну. Викликає занепокоєння той факт, що останнім часом в парламенті ведеться цілеспрямована політика з кінцевою метою обмеження функціонування Української Мови, як у вигляді проектів закону про другу державну мову, так і нещодавно ухваленим Верховною Радою України Закону №6342 — «Про внесення змін до Закону України „Про телебачення і радіомовлення“, а також проектом Закону про внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту».

Всі ці законодавчі «ініціативи» спрямовані виключно на нав’язування українському суспільству уявлення про Рідну Українську Мову як неповноцінну й непрестижну.

Наші громадські організації своєю діяльністю доводять протилежне. Протягом багатьох років на сторінках наших видань, під час проведення наукових конференцій і форумів, науково доведено, що українська мова займає достойне місце серед мов інших цивілізованих народів, а своєю досконалою мелодійністю викликає захоплення у всьому світі.

Це про українську мову написав французький історик і дипломат Шевальє: «Вона дуже ніжна і сповнена пестливих виразів та надзвичайно витончених зворотів». Очевидною також є роль мови в об’єднанні людей в одне ціле, в один народ, націю. Як писав Іван Огієнко, «Мова – це форма нашого життя, життя культурного й національного, це форма національного організування».

Тому ми розглядаємо діяльність авторів вище вказаних законодавчих ініціатив не тільки як антинаукову, але й як антидержавну. І ваш обов’язок як українця, громадянина, політика і, зрештою голови парламенту української держави протидіяти їм.

Ми звертаємось:

1. Припинити розгляд будь-яких законопроектів, спрямованих на звуження простору функціонування української мови.

2. Встановити для діючих депутатів ВР і місцевих рад термін оволодіння державною мовою до 1 жовтня 2012 року. До цього часу забезпечити переклад їхніх виступів державною мовою в межах встановленого регламенту.

3. Внести поправку до п. 1 ст. 9 закону «Про вибори народних депутатів України» переформулювавши її таким чином:
«Депутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, склав обов’язковий для кандидатів у депутати тест на знання української мови та історії України, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п'яти років».

4. Внести до ст. 9 закону «Про вибори народних депутатів України» додатково п. 5: Реєстрація кандидатів у депутати проводиться тільки після проходження обов’язкового тестування на знання української мови та історії України в центрі зовнішнього незалежного оцінювання і пред’явлення відповідного сертифіката.

5. Законодавчо закріпити в держбюджеті видатки на здійснення заходів державної політики з питань розвитку української мови.

6. Спеціальною постановою Верховної Ради окреслити участь громадських організацій у комісіях з відбору проектів створення позитивного іміджу України за кордоном.

Голова Наукового товариства ім. Шевченка у Львові О. А. Купчинський
Голова Правління ГБФ «Фундація ім. Григорія Нудьги» А. М. Бурдейний
Президент Громадської організації «Форум видавців» О. А. Коваль

Розділи: Суспільство