chrome firefox opera safari iexplorer

Депутати спробують заборонити аборти в Україні

14 березня 2012 о 11:46

У Верховній Раді був зареєстрований законопроект, що забороняє жінкам добровільно робити аборти. Як пише 14 березня КоммерсантЪ — Украина у своїй статтіЗаборонений плід, штучне переривання вагітності пропонується дозволити лише за медичними і соціальними показаннями.

Як заявляють представники жіночих організацій, у випадку прийняття законопроекту Верховною Радою, в Україні збільшиться кількість незаконних абортів та жіночої смертності.

Даний проект був зареєстрований у парламенті народним депутатом від БЮТ-БатьківщиниАндрієм Шкілем. Він вважає, що проводити такі операції можна лише у тому випадку, якщо вагітна страждає на туберкульоз, діабет, тяжкі захворювання легень, нирок, печінки, серця, серцево-судинні та онкологічні захворювання. Також у випадках, якщо вагітна не досягла 16 років; перебуває у місцях позбавлення волі; вже має п'ятьох дітей; а також у випадку смерті чоловіка або інвалідності вже наявної дитини, повідомляє КоммерсантЪ.

Народний депутат висловив упевненість, що прийняття даного законопроекту позитивно вплине на демографічну ситуацію у країні:

«У жодній з областей України немає переваги народжуваності над смертністю. У багатьох областях кількість смертей перевищує кількість народжень майже втричі. За останні 12 років населення України зменшилося на 5 млн чоловік (із 52 млн до 47 млн). Якщо така динаміка збережеться, то через кілька років народ України складатиметься переважно з іммігрантів-вихідців із Азії. І основною причиною настільки невтішних показників є легальні аборти», — заявляє депутат.

Якщо держава погоджується зі злом та легалізує його, то вона ототожнює себе з ним, стає на його бік і, відповідно, втрачає сенс як держава.

За даними видання, кілька днів тому синод Української греко-католицької церкви і Конференція Української римо-католицької церкви також звернулися до парламенту із подібним проханням.

«З точки зору політичної теорії, завданням держави є дбати про загальне благо своїх громадян та боротися зі злом, незважаючи на ступінь його поширення. Якщо держава погоджується зі злом та легалізує його, то вона ототожнює себе з ним, стає на його бік і, відповідно, втрачає сенс як держава. Тому ми вимагаємо на законодавчому рівні підтвердити право ще не народженої, але вже зачатої людини на життя», — цитується звернення церков.

У свою чергу, представники жіночих та ЛГБТ-організацій вкрай негативно поставилися до перспективи заборони абортів. На їхню думку, це спроба запровадження репресивних методів щодо жінок, яким хочуть заборонити розпоряджатися своїм тілом. Вони також упевнені, що за такого стану речей жіноча смертність зросте, оскільки якщо жінка захоче зробити аборт, то вона його зробить, пише видання.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 50 чинного закону Основи законодавства України про охорону здоров'я, жінка може добровільно зробити аборт, якщо термін вагітності не перевищує 12 тижнів. В окремих випадках він може бути зроблений із 12-того по 28-мий тиждень вагітності за соціальними або медичними показниками.

Зазначимо, що раніше у Міністерстві охорони здоров'я повідомили про позитивну тенденцію щодо скорочення абортів.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути