chrome firefox opera safari iexplorer

М’яса у курячій приправі не виявили

29 березня 2012 о 10:09

Якщо бульйон пахне куркою, це ще не означає, що вона там є. Сучасні технології дають змогу легко «обманювати» зголоднілих м’ясоїдів.

Приправив овочевий суп ароматним порошочком — і готово!

Нещодавно такими фокусами зацікавилися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». Вони відправили до лабораторії шість зразків приправ зі смаком курки — щоб вивчити їхню якість.

Згідно зі стандартом, приправами є суміші зі спеціально підготовлених пряностей, солі, цукру, сушених овочів і зелені з додаванням підсилювачів смаку або без них. Та в житті, як повідомляє сайт test. org. ua, усе трохи інакше.

Як стверджують експерти, курячі приправи на 70—73 відсотки (!) складаються із солі.

Згадайте про це, коли переплачуєте за такі ароматні пакетики (сіль все-таки коштує набагато дешевше!). Щоб надати приправі запаху і смаку курки, до неї додають ароматизатор, ідентичний натуральному (читай — синтетичний), із назвою «курка», іноді курячий жир або сушене м’ясо пернатої.

Але частка будь-яких «курячих» інгредієнтів буде не-значна (деякі виробники чесно написали про це на упаковці): в одному разі йшлося про 1 відсоток курячого жиру, а в іншому — про 0,02 відсотка сушеного курячого м’яса!

«Підкріплюють» віртуальну присутність курки не лише ароматизатори, а й підсилювачі смаку. Усі перевірені приправи містили одразу три такі речовини: глутамат натрію (Е621), інозинат натрію (Е631) і гуанілат натрію (Е627).

Для надання приправам і стравам гарного жовтого кольору використовували барвники (рибофлавін, цукровий колер) і куркуму.

Жирність і «наваристість» майбутньому бульйону гарантували рослинні олії (пальмова та соняшникова) або ж курячий жир, а також крохмаль.

Такий склад приправ. До речі, якщо куркума і рибофлавіни — це натуральні барвники, то по сусідству з ними в пакетиках заявлено менш невинні речовини.

Усі використані у приправах добавки в Україні дозволені, от тільки вплив деяких із них на наш організм сприятливим назвати не можна.

Скажімо, той-таки глутамат натрію, за деяким даними, може спричинити схильність до надлишкової ваги, діабет, втрату зору та інші проблеми... Інозинат натрію та гуанілат натрію протипоказані гіпертонікам, оскільки можуть спричинити стрибки артеріального тиску.

У тестуванні брали участь шість курячих приправ: «Мівіна», «Приправка», «Ароматика», «Роллтон», «Мрія» і «Торчин».

Практично всі зразки отримали позитивні оцінки експертів. А от наших господарок найбільше хвилювало «дилетантське» запитання: чи знайшли справжнє м’ясо в ароматних пакетиках? Тим паче що наявність сушеної курки була обіцяна на упаковці «Мівіни», «Приправки» і «Роллтона».

До позитивного результату лабораторні пошуки не привели — м’яса у приправах не виявили. Цікаво, чи було воно там із самого початку? Однозначно експерти не можуть відповісти на це запитання. Кажуть, що під час сушіння курятини ДНК білків м’яса може повністю зруйнуватися й не ідентифікуватися за допомогою доступних їм методів.

Тож, як мовиться, вирішуйте самі: варити чи не варити...

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути