chrome firefox opera safari iexplorer

Після Сталіна та Гітлера у Запоріжжі з'явилися білборди з Путіним

02 березня 2012 о 09:19

У Запоріжжі члени націоналістичних рухів обурені встановленням у місті рекламних білбордів із зображенням російського прем’єра Володимира Путіна. Це порушує закони України та здоровий глузд, кажуть вони. Тоді як ініціатори білбордів запевнять, що такі білборди лише на користь для України. 

У Запоріжжі цього тижня з подивом зустріли появу 20 білбордів із зображенням прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна. Втім, особливого резонансу у місцевої громади це не викликало. Але представники партії «Свобода» сприйняли напис на зображенні «Стабільна Росія – стабільна Україна» як особисту образу і звернулися до правоохоронних органів.

«Якщо для організаторів, стабільна Україна – це газ по 400 доларів, якщо стабільна Україна – це закриття сирних заводів, якщо для них стабільність – це присутність іноземних військових баз в Україні, то нас така стабільність не влаштовує», – заявив Радіо Свобода лідер обласного осередку цієї партії Віталій Подлобніков.

Мета акції – підтримати майбутнього президента Росії, розповів ініціатор розвішування білбордів і член громадської організації «Слов’янська гвардія» Володимир Рогов. Він висловив переконання, що президентські перегони в Росії завершаться саме на користь Володимира Путіна. А кілька тисяч громадян Росії, які мешкають у Запоріжжі, за допомогою білбордів зможуть зробити вірний вибір, зауважив Рогов.

«Україна пов’язана пуповиною з Росією, – каже він. – Ми є сусідами. Якщо Росії буде погано, то погано буде і в нас, хоча б тому, що Росія є крупним партнером України і політичним, і економічним.

Відпрацьовують гроші Кремля?

Четвертого березня у Запоріжжі працюватиме виборча дільниця для громадян Російської Федерації. Її відкриють у палаці культури імені Тараса Шевченка у Шевченківському районі міста. Вплив зображень із Путіним на вибір росіян політологи прогнозувати не беруться. Вони кажуть, тут справа в іншому.

«Слов’янська гвардія» від самого початку позиціонує себе як проросійська організація, а Володимира Рогова підозрюють, що він нібито працює за гроші Кремля, каже політолог Роман П’ятигорець.

«Я не думаю, що цій організації, розвісивши навіть в російськомовному регіоні плакати з Путіним, це дасть бодай піввідсотка прихильників. Керівник цієї організації вирішив таким чином подякувати своїм спонсорам, зайвий раз нагадати про себе», – зауважив політолог.

Путін, Гітлер, Сталін…

Коли у Запоріжжі наприкінці минулого року з’явився білборд із зображенням Адольфа Гітлера, який розмістили журналісти однієї з газет на противагу встановленню пам’ятника Йосипу Сталіну, то комуністи відреагували миттєво. Вони зірвали цей білборд вже за кілька годин. Свободівці кажуть, що таким шляхом не підуть, а використовуватимуть всі законні засоби, наголошує Віталій Подлобніков.

«А вже якщо не буде реакції, чи це буде реакція на користь антиукраїнських сил, то, безумовно, ми вийдемо на вулицю, ми будемо відстоювати свої права, українців», – наголосив політик.

У міському осередку Партії регіонів відмовились коментувати для Радіо Свобода розміщення білбордів із зображенням Володимира Путіна, бо це, мовляв, приватна ініціатива. Немає і реакції прокуратури.

Розміщення будь-якого зображення на білбордах у місті коштує від 500 гривень. У Запоріжжі можна часто побачити сіті-лайти і білборди із привітанням, наприклад, з днем народження.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути