chrome firefox opera safari iexplorer

У грудні на державному рівні відзначать 75-річчя Вячеслава Чорновола

21 березня 2012 о 13:46

24 грудня 2012 року виповнюється 75 років від дня народження видатного державного та громадського діяча, борця за незалежність України, народного депутата України першого — третього скликань, одного з лідерів українського правозахисного руху, журналіста, багаторічного лідера Народного Руху України, Героя України Вячеслава Максимовича Чорновола.

Сьогодні український парламент ухвалив Постанову «Про відзначення 75-річчя від дня народження Героя України Вячеслава Чорновола» (реєстр. № 9692), повідомляє портал Верховної Ради.

Відповідно до постанови, Уряду рекомендовано:

  • утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 75-річчя;
  • розробити і затвердити відповідний план заходів;
  • вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення;
  • сприяти виданню праць В.Чорновола, в тому числі завершення видання творів у десяти томах «Вячеслав Чорновіл»;
  • надати допомогу Черкаській обласній державній адміністрації у добудові державної садиби-музею В.М. Чорновола у селі Вільхівець Черкаської області;
  • провести у грудні 2012 року в Києві наукову конференцію «Роль Вячеслава Чорновола у відновленні незалежності України та становленні української державності», а також тематичні конференції, круглі столи, присвячені життю та діяльності В. Чорновола, в інших регіонах України.

Постанова також містить низку інших рекомендацій і пропозицій, зокрема: Державному комітету телебачення і радіомовлення — організувати висвітлення в засобах масової інформації фільмів та радіопрограм про життя, політичну діяльність і журналістську творчість Вячеслава Чорновола, та забезпечити їх широку трансляцію до дня його народження; Національному банку — здійснити випуск пам´ятної монети із зображенням Вячеслава Чорновола; Українському державному підприємству поштового зв´язку «Укрпошта» — видати серію поштових конвертів та здійснити спецпогашення марок з портретом Вячеслава Чорновола; Київській міській державній адміністрації — встановити пам´ятну дошку Герою України Вячеславу Чорноволу на будівлі за адресою: м. Київ, вул. Гончара, 33, де він працював.

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути