chrome firefox opera safari iexplorer

У Нижньому Новгороді планують встановити пам’ятник Шевченку

10 березня 2012 о 18:09

Пам'ятник Тарасу Шевченко може з'явитися в Нижньому Новгороді (Росія). Про це йшлося в ході урочистостей з нагоди 198-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка 9 березня в Нижньому Новгороді.

«Керівник української дипустанови запропонував громаді ініціювати установку в Нижньому Новгороді пам'ятника видатному синові українського народу Тарасу Шевченку в 2014 році з нагоди 200-річчя від дня його народження. Українці Нижнього Новгорода гаряче підтримали цю ідею», — йдеться в повідомленні консульства.

У своїй промові генеральний консул України Ігор Мельничук зазначив, що за півроку перебування в центрі Приволжя «Шевченко зрозумів і серцем прийняв це місце, полюбив його архітектуру і пейзажі Волги. Тут він написав поеми „Неофіти“ і „Юродивий“, низку ліричних віршів і багато картин».

До меморіальної дошки на будинку на Верхньоволжській набережній, в якому в кінці 1857 — початку 1858 років, повертаючись із заслання, жив Шевченко, активісти місцевого Товариства української культури «Джерело» поклали живі квіти.

Генеральне консульство України в Нижньому Новгороді було відкрито 14 лютого 2012 року.

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути