chrome firefox opera safari iexplorer

У Вільнюсі відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку. Фото

04 вересня 2011 о 09:39

У церемонії відкриття взяли участь голова Верховної Ради України Володимир Литвин, голова Сейму Литовської Республіки Ірена Дягутенє, посол Литовської Республіки в Україні Пятрас Вайтекунас.

Під час церемонії відкриття В.Литвин нагадав, що далекої осені 1829 року саме тут у Вільно (колишня назва Вільнюса) Тарас Шевченко почав свою дорогу до пожиттєвої слави, яка після закінчення його земного життя обернулася для нього безсмертям.

Керівник українського парламенту наголосив, що «саме тут Шевченко усвідомив себе як митець, як громадянин». «Саме тут прокинулися в ньому та Божа іскра таланту, який йому дали батьки і на який його наснажила українська земля, — сказав він. — Саме тут він відчув своє перше кохання і зрозумів важливість права кожної людини бути вільною, права реалізувати себе». І саме тут, за словами Голови Верховної Ради України, він очевидно зрозумів, що за свободу потрібно боротися, тому закономірно, що, перебуваючи далеко від Вільно у засланні, Шевченко згадував це місто, присвятив йому багато віршів.

В.Литвин зазначив, що згодом, далеко від Вільнюса, Тарас згадував його університет, Гостру Браму, храми, замки і людей, які відкрили йому очі, розкрилили його талант і дали йому поштовх, дали путівку у велике життя. «Світ цінує Кобзаря, і я щасливий сьогодні від того, що у Вільно з´явився пам´ятник Тарасу Шевченку, — сказав він. -Я переконаний, що це є наочним переконанням того, що ми будемо жити, як і мріяв Шевченко, в сім´ї вольній, новій, — у тому числі, у більш широкому сенсі, що ми будемо всі разом жити в сім´ї вільній, новій — Європейській».

Голова ВР наголосив, що Т.Шевченко в місті Вільно (тодішня назва Вільнюса) вчився живопису у 1829-31 рр., і відчув себе як митець, в цьому місті проявився його талант. «Адже саме тут він зрозумів і усвідомив, що за свободу треба боротись… Я щасливий сьогодні від того, що у Вільно є пам’ятник Т.Шевченку», — наголосив В.Литвин.

У свою чергу І.Дягутенє зазначила: «Через 10 років праці у Вільнюсі стоїть пам’ятник Т.Шевченку. Ми маємо пам’ятати, що він оспівував свободу, творив українську мову і оспівував незалежність України. Це міст між нашими народами, міст, прокладений у майбутнє».

Скульптор Віталій Андріянов, який створив пам´ятник Кобзарю, отримав від мера Вільнюса Артураса Зуокаса Подяку.

Як відомо, у Литві проживає близько 22 тисяч українців, вони становлять 0,65% населення Литовської Республіки.

За матеріалами УНІАН та порталу Верховної Ради України

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути