chrome firefox opera safari iexplorer

Зниклий на Львівщині пам’ятник Шевченку знайшли на Буковині

15 січня 2012 о 21:25

Пам’ятник видатному поету Тарасу Шевченку, що зник на Львівщині, віднайшовся у Чернівецькій області.

Як пише газета «Новий погляд», ще минулого літа жителі села Сопошин Жовківського району забили тривогу з приводу пам’ятника Т.Шевченкові, який зник з території колишнього колгоспу. Пам’ятник був встановлений 40 років тому, його автор — скульптор Володимир Одрехівський.

У зв’язку з інцидентом, депутати Львівської облради направили звернення до правоохоронних органів з проханням з’ясувати, куди зник пам’ятник.

Тим часом, один з мешканців Сопошина побачив в Інтернеті статтю про те, що в місті Новодністровськ (Чернівецька область) 24 серпня урочисто відкрили пам’ятник Т.Шевченкові. На фотографії мешканець Сопошина впізнав пам’ятник, що зник з їх села, тільки тепер він був у бронзі.

Фото zaxid.net

Коли представники села поїхали в Новодністровськ, то з’ясувалось, що пам’ятник був встановлений стараннями екс-мера міста Руслана Панчишина (20 вересня 2011 року 21 депутат Новодністровської міської ради відправив Панчишина у відставку, висловивши йому недовір — ред.), який запевнив жителів містечка, що пам’ятник виготовили на його замовлення скульптори зі Львова і що для казни міста пам’ятник практично обійшовся безкоштовно.

У процесі розмов з владою міста з’ясувалось, що Р.Панчишин придбав пам’ятник за 300 грн у підприємця з Львівської області Ігоря Білана, який купив територію колишнього колгоспного двору разом з пам’ятником. Але, як пише газета, виявилося, що І.Білан є тестем Р.Панчишина.

За інформацією видання, в даний час питанням законності всіх стадій передачі пам’ятника займаються правоохоронні органи.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути