chrome firefox opera safari iexplorer

На Львівщині відкрили пам’ятник молодому Шевченкові. ФОТО

25 серпня 2012 о 11:08

З нагоди Дня Незалежності у селі Зубра Львівської області урочисто відкрили пам’ятник поету Тарасові Шевченку.

Пам’ятник на центральній площі села встановили з ініціативи та коштом почесних мешканців Зубри, депутатів Львівської обласної ради, братів Богдана та Ярослава Дубневичів.

«Сьогодні ми відкриваємо пам’ятник нашому величному Тарасу Григоровичу Шевченку. Ми його в сім’ї великій, вольній, новій не тільки згадали незлим, тихим словом – ми його навічно вписали у нашій рідній Зубрі. Я хотів би, щоб всі ми і майбутні покоління зубрян жили за словами Шевченка, щоб його постать нагадувала нам, що ми – українці, що ми маємо бути патріотами своєї держави», – сказав під час виступу Богдан Дубневич.

Особливістю пам’ятника Шевченкові у Зубрі є те, що на ньому Кобзар увічнений у молодому віці. Таким поета зображують рідко.

Фото zik.ua

Автором монумента є львівський скульптор Любомир Кукіль. Він переміг у відповідному конкурсі, у якому, окрім нього, взяли участь ще шість скульпторів. Але їхні проекти було відхилено, оскільки Шевченко в них поставав у «заїждженому» ще з радянських часів образі – в кожусі, шапці та з вусами.

Любомир Кукіль працював над пам’ятником близько року: «Десь до року ліпив глиняну модель. Потім це переводилося в гіпсову модель, а потім відливалося у бронзі».

Загалом на пам’ятник пішло півтори тонни бронзи. Постамент виготовлений з граніту.

Скульптор намагався наблизити Шевченка до людей, тому уникав помпезності. «Я старався, щоб він не був помпезний, не стояв у недосяжній висоті – а щоб був ближче до людей, до народу, щоби навіть діти могли доторкнутись до кобзи, покрутити на ній кілочки», – розповів пан Кукіль.

Скульптуру Кобзаря у Зубрі освятив Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ кир. Ігор Возняк.

Джерело: ZIK
Розділи: Новини культури

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути