chrome firefox opera safari iexplorer

Влітку фрукти будуть «золотими»

20 березня 2012 о 11:52

Різкий стрибок цін на майбутній врожай південних фруктів та винограду передрікають аграрії Херсонщини.

Через тривалі холоди та малу кількість снігу регіон може втратити від половини до трьох чвертей насаджень лози та кісточкових, стверджують фахівці.

Заступник директора однієї з найбільших агрофірм області «Радгосп «Бєлозерський» Віктор Головко каже: «Огляд тисяч гектарів наших виноградних плантацій та шестисот гектарів саду показав, що бруньки на гілках дерев та лозі на 70 відсотках площ виноградників та 60—70 відсотках площ садів загинули. Якщо коренева система вціліла, доведеться проводити досить жорстку підрізку винограду, і щедрого врожаю через це чекати годі».

Песимістичний вердикт винесла й комісія у складі групи вчених з Інституту зрошуваного садівництва НААН України (Мелітополь) та Інституту виноградарства та виноробства імені Таїрова (Одеса).

Як повідомив заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олексій Згірін, експертиза стану насаджень у Каховському, Бериславському та Білозерському районах області дозволила зробити невтішний висновок про загибель плодових бруньок на 96 відсотках абрикосових садів.

Трохи кращі справи з виноградом: на плантаціях з технічними сортами винограду загинуло близько 30 відсотків пагонів лози і майже 60 відсотків пагонів на винограді столових сортів.

Утім, підозри про небезпеку загибелі кореневої системи дерев та винограду не справдилися: незважаючи на лютневі морози, вона зберегла життєздатність. Тому кісточкові й лоза поновлять вегетацію за рахунок «сплячих» пагонів та бруньок. Але щедрого врожаю на кшталт торішнього ми все одно не побачимо.

А власники постраждалих виноградних плантацій вже просять у держави принаймні часткової компенсації зазнаних втрат, хоча рішення про неї ні на регіональному, ні на національному рівні ще не приймалося.

Розділи: Суспільство