chrome firefox opera safari iexplorer

За останні 10 років потік іммігрантів в Україну збільшився в 20 разів

20 березня 2012 о 13:42

В Україну в'їжджає з метою міграції в два рази більше людей, ніж виїжджає. Такі дані повідомляє Державна служба статистики.

За підсумками 2011 року в Україну іммігрувало 31,7 тис. осіб. При цьому офіційно виїхало за кордон в пошуках кращого життя в два рази менше — 14,6 тис. осіб, пише «Дело».

Найбільш популярні серед іноземців — Київ, Одеська та Донецька область, а також Крим. При цьому найбільш активно виїжджають з країни жителі столиці, а також Донецької та Дніпропетровської областей. Питання міграції є одним з найактуальніших для України, як з економічної, так і з соціальної точки зору. Скільки людей щорічно залишає Україну в пошуках нового життя, кращих умов праці — не знає ніхто. Адже велика частина українців, які виїжджають за кордон на роботу, роблять це нелегально або напівлегально.

Цифри, які називають експертами, коливаються від 1,5 до 7 млн. осіб. У Міжнародній організації з міграції називають цифру в 2,5 млн. осіб. Директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова переконана, що еміграція кваліфікованих фахівців має вкрай негативний вплив на економічну і соціальну сфери України, адже держава фактично втрачає молодих, активних, кваліфікованих фахівців.

«В результаті виїзду кваліфікованих кадрів у нас зменшується рівень народжуваності, адже емігранти виховують дітей за межами України», — говорить вона. Негативний вплив має еміграція і на ринок праці. В результаті еміграційних процесів країна втрачає талановитих фахівців, через що знижується якість трудових ресурсів і продуктивність праці, каже Людмила Шангіна, директор соціальних програм Центру ім. Разумкова.

«Ми втрачаємо цілі наукові школи. Для того щоб їх відновити в подальшому, потрібні десятки років», — заявила експерт. Ще одна не менш важлива проблема, пов'язана з еміграцією — втрата тих державних ресурсів, які Україна вкладає у виховання та навчання своїх громадян.

«В Україні середня і частково вища освіта безкоштовні. У разі еміграції молодих кадрів держава не отримує від них ніякої віддачі», — наголосила Шангіна. На тлі зростання еміграції, тобто виїзду українців за кордон, різко збільшується і імміграція, тобто в'їзд в Україну іноземців.

Дані ООН свідчать, що за останні десять років потік іммігрантів в Україну збільшився приблизно в 20 разів. Країна опинилася на четвертому місці в світі — після США, Росії та Німеччини.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути