chrome firefox opera safari iexplorer

Березовий сік: як збирати, де зберігати і що лікувати

04 квітня 2012 о 13:44

Весна! Природа пахне. Розпускаються бруньки на деревах. Настав час збирати березовий сік. Навесні береза вихлюпує в листя всі життєві сили, які накопичувала протягом зими.

Багато хто із задоволенням п’є прохолодний березовий сік, та мало хто знає, в чому його користь. Красиве і струнке деревце, назва якого з латинської перекладається, як «ощасливлений, блаженний», протягом приблизно трьох тижнів ділиться з нами своїми «сльозами» і оздоровлює.

«Заряджаємо батарею»

Ще з давніх літописів відомо, що слов’яни поклонялися березі, вважаючи її богинею. Лікувалися її бруньками, листям, і, звичайно, соком. Це – смачний цілющий напій (у випадку, якщо ви не збирали його біля траси або в промисловій зоні міста).

До складу соку входять цукри (фруктоза, глюкоза, сахароза), органічні кислоти, ферменти і речовини, що володіють високою антимікробною активністю (фітонциди). Також чимало мінеральних елементів, яких потребує ослаблений весняним гіповітамінозом організм.

Випивши березового соку, ми немов «подзаряжаем батарею», поповнюючи організм запасом калію, кальцію, натрію, магнію, заліза, марганцю, міді…

Весняний свіжий сік можна вважати, мабуть, одним з кращих дієтичних засобів. Систематичний його прийом надає тонізуючу дію. Якщо випивати хоча б по склянці соку на день, відчуєте себе бадьоріше і енергійніше. Зникнуть сонливість, пригніченість, втома.

Тільки користь

Березовий сік – добрий загальнозміцнюючий засіб при різних захворюваннях. Крім іншого, він має сечогінну дію. Стимулює функцію нирок. Сприяє виділенню сечової кислоти, посилює діурез. Він корисний людям із захворюваннями нирок і сечовивідних шляхів.

Прозорий напій зміцнює сили тих, хто має захворювання легенів, артрит або бронхіт. Проте людям з сечокам’яною хворобою та виразкою шлунка варто проконсультуватися з лікарем, перш ніж вирішили оздоровитися за допомогою березового соку.

Але варто розуміти: цей сік – не ліки, а подарований природою добрий підтримуючий засіб, який варто застосовувати в комплексному лікуванні головного болю, кашлю, захворювань суглобів.

Рекомендується пити його при шкірних проблемах – екземі, лишаї, фурункульозі. Ним полощуть горло при ангіні…

У косметичних цілях соком берези обмивають обличчя при вуграх, використовується для миття голови з метою зміцнення волосся.

Березовий сік містить фруктовий цукор, і його часто призначають при діабеті. У ньому багато дубильних речовин, вітамінів. Березовий сік є сечогінним і глистогінним засобом.

Тонізує і зміцнює весь організм. Сприяє виведенню шлаків, корисний при бронхіті, туберкульозі, каменях у нирках, ревматизмі, анемії, ангіні, при набряках і ін

Навесні він допоможе від втоми, авітамінозу.

Пити його слід до 3 склянок на день. Курс 3-4 тижні.

Правила збору

Сезон збору соку починається в березні і закінчується в останніх числах квітня, коли на деревах з’являються перші сережки.

Вирушати за березовим соком краще раніше – зранку сік тече інтенсивніше, а ближче до вечора його рух майже повністю завмирає. Перед Тим, як почати збір соку, слід вибрати «правильне» дерево.

Берізка не повинна бути занадто молоденькою або занадто старою. Молодим деревцям «сокопускання» протипоказано, а кора літніх надто товста, вам буде складно зробити надріз. Так що краще зупинити свій вибір на дереві з окружністю стовбура близько 25 см.

Після того як дерево виявлено, можна зробити надріз глибиною 2-3 см на відстані приблизно 50 см від землі і вставити в нього дерев’яний або металевий жолобок. Не варто розраховувати відразу ж наповнити трилітрову банку. З одної берези можна зібрати лише близько півлітра соку, інакше дерево може засохнути.

Після того, як сік зібраний, заліпіть отвір садовим варом, мохом або грунтом.

Наливати сік краще в скляну тару. Пластикові пляшки можуть надати напою стороннього запаху.

Якщо ви жодного разу не збирали сік з підрізу стовбура берези, зробити це буде непросто. Можна і дереву нашкодити, позбавивши його життєвої сили, і не отримати той обсяг соку, який хотіли. Якщо все вмієте – зібрали сік і вирішили заготовити його взапас, знайте, що для зберігання напою потрібен темний льох.

Як зберігати

Свіжий березовий сік зберігається не більше двох днів.

Однак ви можете продовжити цей термін, законсервувавши напій.

Для цього підігрійте сік до 80 градусів, розлийте в стерилізовані банки і закупорьте. Після цього поставте банки в гарячу (80-90°) воду на 15-20 хвилин для пастеризації.

Є й інший спосіб зберегти березовий сік. Напій випарюють на повільному вогні до ¼ первинного об’єму і розливають в стерилізовані банки. Концентрований сік розводять водою до початкового об’єму і п’ють.

Що приготувати

Настій для волосся
Маска для волосся на основі березового настою допоможе позбутися від лупи і надати волоссю здоровий блиск. Готують настій так: у скляній банці ретельно змішайте дві склянки березового соку, одну чайну ложку рідкого меду і одну чайну ложку кухонної солі. Після того, як сіль розчиниться, перелийте суміш в затемнений посуд, додайте склянку горілки, ретельно перемішайте і залиште в темному місці на 10 днів. Коли настій буде готовий, нанесіть його на шкіру голову і волосся, залиште на 40 хвилин, а потім вимийте голову шампунем.

Березовий квас
Нагрійте сік до 35 градусів, додайте 15-20 г. дріжджів і 3 родзинки на 1 л, на смак можна додати лимонну цедру. Після цього банку або пляшку щільно закривають і залишають на 1-2 тижні. Квас можна приготувати і по-іншому. До 10 л березового соку додають сік 4 лимонів, 50 г. дріжджів, 30 г. меду або цукру, родзинки з розрахунку 2-3 штучки на пляшку.

Розлити по пляшках і тримати 1-2 тижні в темному прохолодному місці. Квас може бути готовий вже і через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується, його можна зберегти на все літо.

Сироп
На 1 л березового соку додайте 125 г. цукру і 5 г лимонної кислоти. Потім відфільтруйте напій, розлийте в банки, закатайте кришками і пропастеризуйте.

Цілющі коктейлі
На основі березового соку можна приготувати корисні та смачні коктейлі. Для цього всього лише додайте в склянку соку що-небудь з перерахованого:
Журавлинний сік. Така суміш здатна повернути гарний настрій, зняти втому після напруженого робочого дня і навіть посприяти вашій кар’єрі, оскільки такий коктейль підвищує активність мозку і збільшує працездатність.
М’ятні листочки. Цей коктейль ефективний при розладі шлунка, його використовують для профілактики гастритів і для того, щоб впоратися з нудотою. Суміш покращує травлення і апетит.
Настій шипшини. Увечері залийте літром окропу 2 жмені ягід шипшини і до ранку настоюйте в термосі. Потім змішайте настій з березовим соком в рівних пропорціях. Цей напій впорається з весняною нестачею вітамінів, зміцнить імунітет, підвищить працездатність і життєвий тонус.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути