chrome firefox opera safari iexplorer

Кататися на столичних каруселях небезпечно

28 квітня 2012 о 11:49

З першими теплими днями столичні мешканці рушили у парки на каруселі. Хоч атракціони в Києві працюють ще з початку квітня, тестувати їх почали лише днями, пише «Комсомольська правда».

Тож доки перевірки не закінчаться, сідати в крісла «Ромашки» чи «Човника» не зовсім безпечно.

Перевіряючі ж просять почекати до закінчення травневих свят, мовляв, саме тоді закінчується офіційна ревізія гойдалок у Києві.

Різниця між початком сезону каруселей і приходом інспектора зазвичай становить 10-20 днів. Увесь цей час люди катаємося на свій страх і ризик. Держгірпромнагляд вже не перший рік говорить про необхідність зміни цих правил.

«Необхідно усунути цей зазор між початком сезону і перевірки. По-хорошому: спочатку приходить наш інспектор перевіряє папери – і тільки потім карусель запускають», — сказав начальник держінспекції об'єктів котлонагляду та підйомних споруд Держгірпромнагляду у Києві та області Олексій Степаненко.

Він додав, що минулого року інспектори перевірили 70 атракціонів і десятьом заборонили працювати.

«А скільки ще не перевірили з вини чиновників! Вони частенько „забувають“ нас повідомити про те, що вони видали дозвіл на установку мобільних атракціонів у своєму районі», — сказав Степаненко.

Правоохоронці кажуть, що «забудькуватість» чиновників пояснити просто, мовляв, керівники отримують хабарі від господарів атракціонів.

«Це корупційна схема поставлена на потік. Контролю фактично немає, бо в Україну завозять списані атракціони, які навіть теоретично не можуть пройти перевірку», — сказав юрист Едуард Багіров.

Самі власники атракціонів щодо дозволів зовсім не переживають: якщо у них знайдуть порушення, то оштрафують на смішні 136 гривень.

«Цю суму вони легко відіб'ють за кілька кіл. Як бачите, є ціла низка проблем, ми прописали їх рішення, і за нашою ініціативою був поданий проект у Верховну Раду. Там він лежить вже декілька років», — продовжив Степаненко.

Подейкують, це стається тому, що власники атракціонів вміло лобіюють свій бізнес. І тут є за що боротися: стара списана «Ромашка» коштує дешево, квитки на гойдалки, навпаки, кусаються. За сезон карусель гарно окупиться. Одним словом, легкі гроші – і серйозна загроза для простих киян.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути