chrome firefox opera safari iexplorer

Навколо майбутнього пам’ятника Шевченку виник скандал

23 квітня 2012 о 13:57

Голови трьох обласних рад — Івано-Франківської, Львівської й Тернопільської — переймаються місцем встановлення пам’ятника Шевченку у Вінниці.

Вони надіслали звернення до Президента, Верховної Ради, Кабміну і Генеральної прокуратури, в якому вимагають «дати належну правову і моральну оцінку українофобським і провокаційним діям міської влади Вінниці, очолюваної Володимиром Гройсманом, і вжити заходів для виконання вінницькою міською та обласною владою рішень, що передбачають спорудження пам’ятника Тарасові Шевченку на Театральній площі у Вінниці».

Про це пише Голос України.

Причиною для написання такого звернення стало рішення Вінницької міськради від 2 лютого ц. р. «Про підсумки вивчення громадської думки щодо визначення місця спорудження пам’ятника Т. Г. Шевченку у Вінниці».

Справа в тому, пише видання, що два роки тому було вирішено встановити пам’ятник на Театральній площі. Для цього навіть встигли підготувати місце і встановити гранітний підмурок. Тепер місце змінили, після чого і розпалилися пристрасті навколо цього питання.

На переконання авторів згаданого звернення, ті два нові місця для пам’ятника, які запропонувала міська влада, є територією масових поховань українців, загиблих у часи політичних репресій 30—40-х років минулого століття.

Тому пропозиції спорудити тут пам’ятник «є не тільки неповагою до Тараса Шевченка, а й цинічним знущанням над національною пам’яттю, що, в свою чергу, принижує національну честь та гідність українців», — вважають голови обласних рад Івано-Франківщини, Львівщини і Тернопільщини.

На їхню думку, міська влада Вінниці, очолювана Володимиром Гройсманом, не тільки загальмувала процес спорудження пам’ятника, а й «створила умови для громадянського і міжнаціонального протистояння, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, що може призвести до неконтрольованого розвитку подій».

Тим часом у місті продовжують збирати кошти на пам’ятник Великому Кобзареві, який свого часу пройшов дорогами цього краю у складі археографічної експедиції. Завершити роботи і урочисто відкрити монумент Тарасу Шевченку планують до 200-річчя з дня його народження.

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути