chrome firefox opera safari iexplorer

Новий закон про зайнятість: ТОП-5 новинок для працівника

13 квітня 2012 о 08:40

У розпорядженні видання Комерсант-України опинився законопроект „Про зайнятість населення”, розроблений службою віце-прем’єра Сергія Тігіпка в режимі секретності.

Ще в лютому чиновник обіцяв, що цей документ допоможе скоротити безробіття, дасть можливість працевлаштувати не менше 700 тис. осіб і дозволить українцям заробляти більше. Але експерти не знайшли в ньому дієвих стимулів для бізнесу створювати нові робочі місця.

Ось деякі з трудових нововведень:

Жінок із дітьми – на роботу

Тігіпко пропонує підприємствам брати на роботу інвалідів, молодих людей, що тільки закінчили навчання, і жінок, котрі самостійно виховують дитину віком від 6 до 14 років або дитину-інваліда – в обмін на пільгу по єдиному соціальному внеску.

Скільки візьмуть за квотою

Підприємствам встановлять квоту на працевлаштування таких громадян: якщо чисельність штату 20-50 осіб, то одна особа, більше 51 – 2% від середньої кількості співробітників (зараз квота 5% при кількості співробітників понад 20). Штрафи за порушення квоти або невмотивовану відмову у наймі на роботу скорочені з 4 до 2 мінімальних зарплат.

За село – п’ять зарплат

Молодих фахівців будуть стимулювати працювати в селах шляхом грошового заохочення. Бажаючим відпрацювати в сільській місцевості не менше трьох років будуть одноразово виплачувати п’ять мінімальних зарплат. У зростанні зайнятості буде зацікавлене місцеве самоврядування, якому залишать до 50% (зараз 25%) надходжень від податку на доходи фізосіб.

Виплати стануть менше

Статус безробітного можна буде отримати з першого дня реєстрації в Держслужбі зайнятості, а не з 7-го, якщо не було пропозицій підходящої роботи. З 8-го дня починаються виплати допомоги по безробіттю. Зараз обсяг допомоги розраховується виходячи стажу: до 2 років – це 50% середньої зарплати, більш 10 років – 70%. Запропоновано переглянути порядок і розміри виплати, виходячи із середньої зарплати за 12 місяців, коефіцієнтів загального страхового стажу та сплати внесків. При зарплаті в 2 тис. грн і стажі 10 років зараз можна отримати 1,4 тис грн, за новою формулою – на 300 грн менше.

Скільки платити – вирішить Азаров

Мінімальний розмір допомоги буде встановлювати Кабмін: вона повинна бути не нижче 45% мінімальної зарплати і не вище прожиткового мінімуму, а максимальний розмір допомоги по безробіттю не повинен перевищувати п’ятикратний прожитковий мінімум.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути