chrome firefox opera safari iexplorer

В Одесі все-таки встановлять скандальний пам'ятник Висоцькому

05 квітня 2012 о 14:39

В Одесі хочуть встановити пам'ятник Володимиру Висоцькому, проти якого масово виступили мешканці міста. Однак влада наполягає на своєму, обіцяючи дещо переробити і називаючи протести політичним замовленням.

Про це повідомляє Історична правда з посиланням на «Одеса.Коментарі».

Пам'ятник радянському співаку і актору Володимиру Висоцькому планують відкрити навпроти Одеської кіностудії, де часто знімався митець.

Із 17-ти варіантів, поданих на розгляд журі, перемогу здобула робота скульптора Олександра Князика.

Переможець конкурсу отримав грошову премію в розмірі 25 000 гривень з рук Ігоря Маркова, депутата міської ради та ініціатора ідеї встановлення пам'ятника. Нагадаємо, Марков — керівник партії «Родина», причетний до кримінальних скандалів в Одесі і провокацій у Львові 9 травня 2011 року.

 Фото: Думская.net

 

Журі конкурсу очолював міський голова О. Костусєв. Меру з представлених проектів найбільше сподобався Висоцький в образі кентавра.

Проект пам'ятника викликав спалах незадоволення серед одеситів. Проти його встановлення виступили й одеські кінематографісти.

«Пам'ятник жахливий, позбавлений смаку і негарний, — йдеться в петиції. — Він буде ображати пам'ять про Висоцького і спотворювати наше місто. Нехай „переможець“ залишить свою премію собі — нас це не цікавить. Ми щиро впевнені, що Одесі потрібен пам'ятник Висоцькому. Але не такий!»

Переможці, які поділили першу премію: скульптор Олександр Князик (праворуч) і Володимир Глазирін (колишній головний архітектор міста)

 

Однак одеська влада все одно збирається встановити пам'ятник навпроти кіностудії.

«Я не вважаю цей проект потворним», — сказав мер Костусєв.

«Коли біля Потьомкінських сходів встановили пам'ятник Дюку, багатьом городянам це теж не подобалося, — додав представник виконкому Одеської міськради Михайло Рева. — А зараз він є надбанням нашого міста».

За словами представника виконкому, прийнятий ескіз пам'ятника зазнає змін.

«Буде ліпитися подібність. — сказав Рева. — Зараз прийнята концепція, ідея. З цим образом скульптор працюватиме ще не один місяць. І говорити зараз, що це буде погано — в корені неправильно. Всі пам'ятники Висоцькому схожі один на одного. Одесі потрібно щось своє».

Проект, який найбільше сподобався Костусєву. Він посів третє місце і отримав 10 тисяч нагороди

 

Чиновник вважає, що масове незадоволення витвором Князика нагадує «шалену критику пісень Висоцького, його цькування»: «Художник іще нічого не зробив, а на нього вже все накинулись, це хіба справедливо? Мені здається, що це — замовлення, на якому хтось заробляє політичний капітал».

Загальна висота композиції становитиме 4 метра, а самої скульптури — 2,30. Відкрити пам'ятник планується 2 вересня, до дня міста.

Володимир Висоцький (1938—1980) — видатний радянський актор, співак і поет (бард), класик жанру авторської пісні, заслужений артист РРФСР (1986, посмертно) і лауреат Державної премії СРСР (1987, посмертно).

Висоцький написав близько 700 пісень і віршів, з великим успіхом гастролював в СРСР і за кордоном. Як актор зіграв близько тридцяти ролей у фільмах (зокрема «Місце зустрічі змінити не можна», «Вертикаль»).

Батько актора Семен Володимирович і його дядько народилися в Києві, на вулиці Воровського.

Пам'ятник Володимиру Висоцькому в образі капітана міліції Гліба Жеглова (фільм «Місце зустрічі змінити не можна») відкрито у 2009 році біля головного офісу МВС України, на вулиці Богомольця.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути