chrome firefox opera safari iexplorer

В центрі Києва хочуть продати 215-річний будинок

03 квітня 2012 о 16:41

Будинок-пам’ятка Садиба Іпсіланті на вул. Івана Мазепи, 6 А,  може бути приватизований шляхом продажу на аукціоні. Крім того, пам’ятка невдовзі може бути зруйнована будівництвом готельного комплексу.

Про це повідомила «Рідній країні» прес-служба голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця.

Депутат розповів, що це питання вже пройшло погодження всіх профільних комісій Київради, і хоча його не надали на розгляд комісії з питань культури, він може бути внесений до порядку денного сесії Київради в будь-який момент.

Продаж будинку став можливим через те, що він був виключений з переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації після прийняття змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 2012—2014 роки».

«Я категорично проти такого продажу. Переконаний, що й комісія з питань культури та туризму, після розгляду цього питання, не підтримає його. Якщо ж воно буде внесено на сесію Київради, я й тоді категорично стоятиму на позиції проти такої приватизації. Сподіваюсь, депутати підтримають мене в цьому», — висловив сподівання О. Бригинець.

О. Бригинець розповів, що 29.09.2009 року Київрада передала ТОВ «АрсеналБудІнвест» земельну ділянку під будівництво адміністративно-готельно-житлового комплексу з приміщеннями громадського і торгівельного призначення, з наземним та підземним паркінгами на вул. Січневого повстання, 6 у Печерському районі м. Києва.

Земельна ділянка виділена під це будівництво межує з територією пам’ятки архітектури та історії у м. Києві — комплекс будівель садиби по вул. Івана Мазепи 6, 6А та 6Б (відповідно, колишня вул. Січневого повстання 6, 6А і 6Б).

«Згадане будівництво поруч з пам’яткою призведе до її руйнації, про що відомо кожному кваліфікованому експерту. Тим паче, що будівництво на цій території, що є спільно охоронною зоною Софії Київської та К.-П. Лаври заборонено. Планую на черговому засіданні своєї комісії ініціювати питання про скасування відповідного рішення Київради, або внесення змін до нього з метою зміни цільового призначення, вилучивши слова «під реконструкцію та будівництво», — заявив О. Бригинець.

Довідково

Будинок-садиба Іпсіланті був споруджений в 1798 році у стилі класицизму для коменданта Печерської фортеці П. Л. Вігеля. В 1807 р. в цьому будинку оселився з родиною Костянтин Іпсіланті — правитель Молдови та Валахії, учасник грецького антитурецького визвольного руху.

Будівля є частиною садибного комплексу, який є замкнутим двором, оббудованим по периметру житловими і господарськими приміщеннями. Спочатку дім був дерев’яним, двоповерховим, згодом був добудований третій поверх. Пам’ятник є рідкісним прикладом крупного садибного міського комплексу, характерного для архітектури класицизму.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути