chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні відкрилася виставка картин Леоніда Пастернака

24 квітня 2012 о 09:45

Його найбільш відомим творінням є, безумовно, старший син – поет і прозаїк, Нобелівський лауреат Борис Пастернак. Втім, це не єдиний внесок у світову культуру, що його зробив художник Леонід Пастернак.

В Одесі, де 1862 року народився митець, відкрили виставку на честь його 150-річчя.

Більшість своїх картин Леонід Пастернак створив після того, як полишив Одесу і переїхав до Москви, а згодом, 1921 року, емігрував із більшовицької Росії – спочатку до Німеччини, потім – до Англії. Тому його твори краще знають у цих країнах, каже Лариса Колісниченко, завідувачка відділу мистецтва 18-початку 20 сторіччя Одеського художнього музею. Не сприяв популярності художника у рідних пенатах і конфлікт його уславленого сина, котрий ніколи не полишав Радянський Союз, з ідеологічною верхівкою країни. Цькування посилилося після того, як 1958 року Борис Пастернак отримав Нобелівську премію з літератури. Опала для сина позначилася і на пам’яті про батька, розповідає Лариса Колісниченко.

«Збиралися зробити велику виставку у Москві, присвячену його сторіччю. Звісна річ, з певних причин в столиці така виставка пройти не могла. І сім’я покладала надію на те, що тут, в провінції – а ініціатором виступив саме наш художній музей – це вдасться. І яким же було розчарування, коли після всього величезного листування з’ясувалося, що виставка все ж не відбудеться», – зауважує Лариса Колісниченко.

Втім, невдовзі радянських лідерів трошки попустило, і персональні виставки Леоніда Пастернака у Москві почали проводити вже з кінця 60-их. В експозиції Одеського художнього музею постійно є дві картини, одна з яких є варіантом твору, представленого у Третьяковській галереї у Москві. Батькове рідне місто було не чужим і для старшого сина – каже віце-президент Всесвітнього клубу одеситів Євген Голубовський.
​​
Одеса для Пастернака-сина

«Борис Пастернак приїздив сюди неодноразово ще замолоду, Борис Пастернак закохувався в Одесі. Борис Пастернак написав дві поеми про лейтенанта Шмідта – і там проходить Одеса. Одеса завжди була у нього і підкірці. И коли Одесу звільнили 10 квітня 44 року, він негайно, на одному подиху написав великий вірш «Одеса», пригадавши це місто, все що його з ним пов’язує»,– каже Євген Голубовський.

Зв’язок цей поет, напевно, мав ще на генетичному рівні. Так само із генами він, либонь, отримав і свій мистецький дар, як від батька-художника, так від матері – відомої одеської піаністки Розалії Кауфман. Доля розпорядилася так, що син став набагато відомішим за батька, але Пастернак-художник теж має право на дещицю визнання, причому не лише в колі фахівців.
​​
«Справді, художник надзвичайної обдарованості, він працював у різних техніках, звертався до різних тем, тож зосереджуватися тільки на його синові було б вкрай хибним», – обстоює самоцінність таланту Леоніда Пастернака Лариса Колісниченко. Її думку напевно поділяють мешканці Тель-Авіва, де на честь Леоніда Пастернака назвали одну з вулиць.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути