chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні виник критичний надлишок вугілля

19 квітня 2012 о 14:11

Через те, що українське вугілля дорожче за імпортне, та менш якісне, його перестали купувати. У результаті на складах держпідприємства «Вугілля України» було накопичено близько 400 тис. т нереалізованої продукції на суму $ 65 млн.

Ринкових механізмів для подолання кризи знайти не вдалося, а вирішити цю проблему в майбутньому можна лише перекладом українських ТЕЦ з газу на вугілля, про що раніше заявляли українські влади, пише «Комерсант Україна».

«Українські державні шахти знаходяться на межі зупинки. На складах зібралось 400 тисяч тонн вугілля. Скоро воно почне окислюватись і створить серйозні екологічні проблеми», — заявив нещодавно генеральний директор об'єднання "Укркокс"Анатолій Старовойт.

Перезавантаження складів відбувається, незважаючи на те, що обсяг видобутку коксівного вугілля в Україну падає. У минулому році їх видобуток знизився на 1 млн т, до 22 млн т.

Не в останню чергу це пов'язано з тим, що попит на українські низькоякісні коксівне вугілля знижується. З того вугілля, що добувається в Україні, можна виробити лише 3,5 млн т якісного коксу, а металургам потрібно 14 млн т, говорить заступник гендиректора об'єднання «Металургпром» Микола Абросімов.

При цьому, вартість українського вугілля, в середньому, на $ 20 вища за імпортне. Тому кожен рік обсяг імпорту вугілля до країни зростає.

На початку 1990-х частка імпортного вугілля становила 14,7%, а за результатами минулого року — близько 40%.

Нагадаємо, на початку року міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявляв про те, що Україну з 1 січня скорочує закупівлі газу, і що Київ має намір замінити дороге російське паливо вугіллям власного видобутку. Наразі справа далі заяв не пішла.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути