chrome firefox opera safari iexplorer

“Дачні хвороби”: чим загрожує праця на грядках

24 травня 2012 о 17:02

Як тільки приходить весна, тисячі громадян починають чергову дачну епопею: посадка-прополка-збір врожаю. І не факт, що до осіннього достатку всі дійдуть без втрат з боку власного здоров’я.

Для багатьох особливо активних дачників щорічні трудові подвиги закінчуються лікарняним ліжком. Як виграти бій за рекордні врожаї, не заробивши радикуліт і “літній інфаркт”?

Радикуліт невипадково називають хворобою дачників. Захоплені садівники годинами стоять на грядках в незручних позах. Підсумок – гострі болі в спині. Для боротьби з недугою створено безліч мазей і аерозолів. Однак перемогти хворобу можна тільки спільно з лікарем.

Радикуліт – це підсумок здавлювання нервового корінця. Воно може бути обумовлено зовсім різними причинами: від звичайного м’язового перенапруження до грижі міжхребцевого диска. І якщо в першому випадку в людини все проходить від того, що вона просто кілька днів полежала на дивані, то в останньому – наслідки можуть бути серйознішими.

Щоб справа не закінчилася операцією, з походом до лікарні краще не тягнути. Однак, що робити, якщо спину прихопило прямо на грядці? Для таких випадків слід мати в аптечці протизапальну мазь. Але найкраще не боротися з недугою, а запобігти їй.

Для цього трудитися на грядці слід не навприсідки, а сидячи на табуреті. Через кожну годину необхідно робити 10-хвилинні перерви.

Довго працювати, нахилившись, небезпечно. Особливо людям похилого віку. Це призводить до посиленого притоку крові до голови, з’являється ризик “літнього інфаркту”.

Щоб не заробити сонячний удар, необхідно вже зараз одягати головний убір. А також дотримуватися питного режиму – брати з собою на грядку пляшку простої води кімнатної температури.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути