chrome firefox opera safari iexplorer

 Громадськість відзначила 100-річчя від дня народження Стельмаха

25 травня 2012 о 16:38

У п’ятницю громадськість взяла участь в урочистих заходах з нагоди 100-річчя від дня народження українського письменника, драматурга, фольклориста Михайла Стельмаха.

В заходах, що  проходили в селі Літки Броварського району Київської області (письменник довгий час жив і вчителював в Літках), взяли участь Віце-спікер парламенту Микола Томенко,  голова Національної спілки письменників України Віктор Баранов, письменник та друг Михайла Стельмаха Микола Сом, художник Валерій Франчук, син Михайла Стельмаха Дмитро Стельмах та інші.

Учасники урочистостей відвідали Літківську загальноосвітня школу, яка нині носить ім’я письменника, та взяли участь в урочистій лінійці.

Виступаючи перед присутніми, Микола Томенко зазначив, що Михайло Стельмах належить до покоління письменників, які зберегли українську культуру та традицію. «Як не парадоксально це звучить, але саме 1960—1980-ті роки були одними з найскладніших для розвитку української культури. Оскільки тоді доктрина інтернаціоналізму і єдиного радянського народу працювала на максимальне винищення національної культури», — сказав М.Томенко. «І саме письменниками цього періоду завдячуємо тим, що була збережена українська мова, українська культура та українські традиції», — додав він.

Варто зазначити, що сьогодні загальновідомими залишаються твори Михайла Стельмаха, які вивчаються в шкільній програмі, водночас, варто не забувати і про його велику роботу із збереження народної культури і творчості як фольклориста.

Під час відвідин Микола Томенко передав в бібліотеку школи книгу «Українські думи», видану у 1959 році та упорядковану Михайлом Стельмахом.

«Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути