chrome firefox opera safari iexplorer

«Культурний вантаж» Варшави представлять у Києві

14 травня 2012 о 16:43

18 травня з нагоди Міжнародного дня музеїв Національний художній музей України спільно з Польським інститутом у Києві презентує міжнародний проект «Культурний вантаж».

У рамках цього заходу в залах музею будуть представлені твори сучасного мистецтва з провідних мистецьких інституцій Варшави.

Твори з колекції Національної галереї мистецтв «Захента» та Центру сучасного мистецтва «Замок Уяздовський» буде розміщено у двох виставкових і шести залах постійної експозиції музею.

Аскетичні за візуальним вирішенням, але багато в чому провокативні за інтелектуальним наповненням роботи Анджея Длужнєвського, Романа Опалки, Влодзімежа Боровськи, Зофії Кулик, Леона Тарасавича та інших авторів, розміщені в залах поряд із давньоруськими і бароковими іконами, історичним портретом, елегійними сюжетами і ліричними краєвидами ХІХ ст., правитимуть за nota bene до стислого викладу історії мистецтва, яким є музейна експозиція.

Це парадоксальне, на перший погляд, поєднання розраховано на ефект контрапункту, який дозволить зазвучати несподіваними конотаціями спільний для українців і поляків пласт мистецької спадщини і культурного досвіду.

Вибір польської сторони як партнера далеко не випадковий, мистецтво наших країн досить тісно пов’язане між собою географією, історією, численними біографіями і обставинами.

Наприклад, фрески Київської традиції в капелі Святої Трійці Люблінського замку, «короновані ікони» в православних церквах, сарматський портрет часів Речі Посполитої – це лише декілька із багатьох проявів спільного пласту культурної спадщини, на якому вже на початку ХХ ст. розвинулося розмаїття яскравих творчих індивідуальностей, національних шкіл, оригінальних мистецьких течій.

В Україні сильніше відчувався поліфонічний струмінь бароко, який вирував й у вимушеному соцреалізмові і емансипованому й аполітичному трансавангарді. У Польщі в середині ХХ ст. сформувався інтелектуально рафінований концептуалізм, який попри свою радикальність зберігає зв’язок з концептами стародавнього мистецтва.

Відкриття виставки заплановано у Національному художньому музеї на 18:00.

Музей працює з 10:00 до 18:00, у п’ятницю – з 12:00 до 20:00, в суботу – з 11:00 до 19:00. Вихідні дні – понеділок, вівторок.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути