chrome firefox opera safari iexplorer

Музейника звільнили через участь у міжнародному проекті?

27 травня 2012 о 13:06

Працівника одного з найстаріших українських музеїв звільнили... через участь у міжнародному музейному проекті.

Сам звільнений наголошує, що такий випадок в обласному музеї не перший.

На його бік стали профспілки. Утім, керівництво музею та частина експертів стверджують, що йдеться не про усунення незгодних, а про звичайну реакцію на порушення трудової дисципліни.

Сергій Дяченко – відомий у Херсоні краєзнавець, захисник пам’яток архітектури, він є експертом міжнародного проекту з реформування та розвитку музеїв «Новий подих культури». Донедавна він працював у Херсонському обласному краєзнавчому музеї, але керівництво звільнило його. Причина – громадська й професійна активність, вважає сам Сергій Дяченко.

«За останні роки з музею звільнилися чимало цікавих фахівців, знаних і активних. Ця активність їх і поєднує. Мене дивували вислови нашого керівництва і щодо цих людей, і щодо мене, що мовляв, ми працюємо на себе. Найцікавіше, що приводом для мого звільнення була участь у міжнародному проекті, пов’язаному з музеями. Мені було потрібно змінювати графік роботи. Директор на це не йшла, хоча і знала про причину», – розповідає Сергій Дяченко.

Звільняють найбільш активних – профспілки

Керівник профспілкового комітету Херсонського обласного краєзнавчого музею Михайло Підгайний вважає, що Сергія Дяченка та інших його колег звільнили передовсім через те, що він відстоював свої права як працівника.

«Керівництво музею намагається за будь-яку ціну позбутися найбільш яскравих, відомих, незалежних працівників, які можуть постояти за себе. Сергій Дяченко належить до незамінних людей, враховуючи його досвід та знання. Подібних людей у Херсоні немає. Однак чиновникам не потрібні експерти, вони намагаються без них обійтися», – зазначив Михайло Підгайний.

Михайло Підгайний розповів, що намагався офіційно отримати інформацію про штат музею, але йому відмовили. Директор музею Тетяна Братченко пояснила Радіо Свобода, що профспілка могла опублікувати ці дані з метою дискредитації музею.

У Херсонському музеї має місце обмеження прав працівників – такий висновок у справі Сергія Дяченка зробив керівник юридичного департаменту всеукраїнської профспілки «Захист праці» Віталій Дудін. Однак така ситуація є типовою для українських найманих працівників, констатує профспілковець.

«Роботодавець не хотів узгоджувати графік роботи працівникові, попри те, що він відмовився від повної зайнятості і міг визначати обсяг своєї роботи. До того ж, у випадку з Сергієм Дяченком, його участь у музейному проекті була спрямована на підвищення кваліфікації, він міг би розвивати свій музей, зробити його більш відомим. Має місце намагання контролювати особисте життя працівника, і тут профспілка має стати на його захист», ­– каже Віталій Дудін.

Директор музею: причина звільнень – порушення дисципліни

Радіо Свобода звернулося до керівництва Херсонського обласного краєзнавчого музею. Директор музею Тетяна Братченко переконує, що звільняла працівників лише через грубі порушення трудової дисципліни. Вона розповіла, що Сергія Дяченка звільнила після того, як він подавав заяви про зміну графіку і після цього не виходив на роботу, не поцікавившись, чи прийняли їх.

«Всі наші співробітники ставлять за головну мету популяризацію музею. Однак трапляються і конфлікти. Причина – порушення деякими працівниками трудової дисципліни. Я не знаю інших проектів, у яких був задіяний Сергій Дяченко. Але знаю, що він неодноразово порушував трудову дисципліну і Кодекс законів про працю. Було дві догани, але він продовжував виходити на роботу або не виходити, коли було потрібно йому. Він не намагався отримати дозволу адміністрації. Заперечення його не цікавили», – розповідає Тетяна Братченко.

Директор музею наводить результати перевірки музею обласною владою, яка зокрема, визнала останні звільнення працівників законними.

Водночас Тетяна Братченко визнала, що коли Сергій Дяченко працював на половину окладу, він виконував свою роботу в музеї повною мірою.

Звільняючи працівника, директор херсонського музею виконувала законодавство України, вважає музейний експерт Віктор Самарський.

«Я не вбачаю тут серйозного конфлікту. Коли працівник не повністю виконує свої обов’язки, кожен роботодавець вчинив би так само. Я добре знаю ту ситуацію. Керівництво Херсонського музею дає змогу співробітникам вільно почуватися, працювати творчо, але в результаті дехто з них «одягає корону», – каже Віктор Самарський.

Довідково

Херсонський обласний краєзнавчий музей заснований близько 120 років тому і є одним із найбільших на півдні України. Його колекція нараховує 170 тисяч експонатів, з нею працюють більше ста фахівців.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути