chrome firefox opera safari iexplorer

Через численні порушення та скандали звільнили гендиректора Лаври

10 серпня 2012 о 10:00

Міністерство культури прийняло рішення про звільнення з посади генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Вікторії Лісничої. Про це УНН повідомили у прес-службі Міністерства культури.

У зв`язку з колективними скаргами, що надходили до Мінкультури від працівників заповідника, у яких вказувалося на чисельні порушення трудового законодавства з боку дирекції, міністр культури Михайло Кулиняк провів робочу зустріч з генеральним директором Вікторією Лісничою, її заступниками, керівниками структурних підрозділів заповідника. Під час зустрічі з приводу конфліктної ситуації свої позиції виклали заступники гендиректора, керівники структурних підрозділів та  представники ініціативної групи колективу заповідника на чолі з головою профкому. Ними було окреслено головні проблеми, які викликали занепокоєння колективу, а саме:

— під час реструктуризації, яка наразі відбувається у заповіднику, генеральний директор здійснювала прийом нових працівників, при тому, що вже працюючі співробітники мають переважне право на заміщення вакантних посад по переводу.

— В умовах обмеженого фінансування генеральний директор запровадила непрозору процедуру встановлення надбавок до заробітної плати та преміювання, віддаючи перевагу щойно призначеним працівникам.

— За результатами наради міністр дав доручення генеральному директору у двотижневий термін привести трудові відносини із працівниками заповідника у відповідність до чинного законодавства.

— З метою отримання об`єктивної інформації щодо порушень трудового законодавства з боку гендиректора міністр доручив відділу внутрішнього аудиту Мінкультури провести аудиторську перевірку.

— В ході перевірки з`ясувалося, що у порушення вимог статті 49/2 Кодексу законів про працю України  гендиректором під час реструктуризації  заповідника не було враховано переважне право вже працюючих співробітників на заміщення вакантних посад по переводу. Натомість було здійснено нові призначення 13 осіб.

Гендиректор Вікторія Ліснича надала письмові пояснення, що порушення дійсно мали місце та зобов`язалася вжити дієвих заходів по їх усуненню.

Оскільки дотримання чинного законодавства є одним з пунктів контракту, який укладено між Міністерством та генеральним директором, міністром культури за порушення умов контракту Вікторії Лісничій було оголошено догану .

Аудитори Міністерства за результатами перевірки надали рекомендації усунути виявленні порушення  та в десятиденний термін поінформувати Міністерство культури. Крім того, відділу кадрової роботи та державної служби Мінкультури було доручено провести позапланову перевірку заповідника щодо дотримання актів законодавства України про працю.

На виконання вказаних рекомендацій така перевірка була проведена 9 серпня співробітниками відділу кадрової роботи та державної служби Мінкультури спільно з працівниками відділу внутрішнього аудиту.

В ході перевірки з`ясувалося, що замість виправлення недоліків у роботі, Вікторія Ліснича припустилася ще більш грубих порушень чинного трудового законодавства та умов контракту між нею та Міністерством, зокрема:

— 31 липня генеральним директором було видано накази про звільнення чотирьох працівників заповідника. Підставою для звільнення в наказах вказано протокол наради з Міністром. Проте у відділі кадрів та у відділі діловодства Заповідника протокол наради відсутній.

— перевіркою виявлений факт підробки заяв про звільнення за згодою сторін двох працівників,  датованих 3 серпня 2012 року.

— Накази щодо нарахування та виплати доплат до заробітної плати та премій окремим працівникам видавалися без обґрунтування підстав для вказаних виплат. Тобто,  матеріальне заохочування працівників відбувалося не прозоро, що є порушенням колективного договору.

— Генеральному директору, без погодження з Міністерством, в порушення умов контракту та з порушенням законодавства по оплаті праці виплачувалася премія у розмірі середньомісячної заробітної плати.

Слід зазначити, що протягом всього дня 9 серпня, коли відбувалася перевірка, Вікторія Ліснича на робочому місці була відсутня. Відповідно до умов контракту між гендиректором та Міністерством, гендиректор зобов`язаний інформувати Міністерство про свою відсутність з указанням посадової особи, на яку покладено виконання обов`язків гендиректора. Проте станом на 18.00 9 серпня до Міністерства інформації щодо причин відсутності Вікторії Лісничої на робочому місці так і не надійшло.

При цьому у деяких ЗМІ 9 серпня з`явився коментар Вікторії Лісничої, у якому вона дії співробітників міністерства, що проводили перевірку, кваліфікувала як «рейдерське захоплення відділу кадрів».

Наказом Міністерства культури Ліснича Вікторія Миколаївна звільнена з посади генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Матеріали перевірки будуть передані до правоохоронних органів.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути