chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві офіційно відкрито пляжний сезон

16 травня 2012 о 12:10

Несподівано ранній прихід літа іще наприкінці квітня спонукав багатьох українців вирушити до водойм — і не лише засмагати–пікнікувати, а й купатися. Не стала винятком і столиця, де ще на першотравневі свята знайти вільне місце на пляжах Гідропарку чи Труханового острова було досить складно. Проте офіційно пляжний сезон у Києві відкрили тільки вчора — відповідне розпорядження на початку місяця віддав голова КМДА Олександр Попов. До цього часу комунальне підприємство «Плесо» мало прибрати 29 зон відпочинку на 11 пляжах, встановити туалети та провести комплекс дератизаційних, дезінфекційних та протилептоспірозних робіт, обстежити й почистити дно водойм.

Купайтеся у великих водоймах — там чистіше

За словами директора Київського еколого–культурного центру Володимира Борейка, у столиці краще купатися на офіційних пляжах, адже там санстанції стежать за рівнем забруднення води. «Вода у Дніпрі хоч і не ідеально чиста, але купатися в ній безпечно, — запевнив «УМ» пан Володимир. — З озер же найчистішими є «Міністерка» та «Синє озеро», найбрудніші — ставки Голосієва та у парку «Нивки». Там є і хімічні, й побутові відходи, а на берегах багато битих пляшок. Озера Троєщини поки відносно чисті, але вже забруднені побутовим сміттям. Минулого року на озері «Райдужному» знаходили небезпечну для людини інфекцію лептоспірозу, яку переносять щурі. Загалом краще купатися на великих озерах, де більший масив води може швидше очищуватися».

На Центральному пляжі навпроти Річкового вокзалу облаштовують наметове містечко, де поселять уболівальників, які приїдуть на Євро–2012 зі Швеції: обладнують туалети та душові кабінки, перетрушують пісок. Частина пляжу залишиться доступною й для відпочивальників. Побоювання, що вхід на «облагороджений» пляж зроблять платним, генеральний директор КП «Плесо» Павло Поход спростував: за його словами, цього року всі офіційні пляжі будуть безкоштовними.

Упродовж травня—вересня поточного року на зонах відпочинку біля води працюватимуть медична та рятувально–водолазна служби, пункти надання першої невідкладної допомоги.

«Нудистський» — один із найкращих, на «Інвалідному» купаються всі

«УМ» учора «на власні очі» перевірила п’ять столичних пляжів, розташованих у Гідропарку. Спершу підходимо до «Венеції» — люди вже є, але мало (ще б пак — розпал буднього дня). Одразу помічаємо руїни колишнього клубу, який колись тримав тут і платний пляж. Проте їх заборонили, тому господар перестав дбати про територію.

Один із відпочивальників, пан Михайло, поскаржився кореспонденту «УМ», що пляж не прибрано, не видно рятувальників. Немає урн для сміття, не розставлені лежаки. «Цього року я почав купатися ще на травневі свята, але водичка тільки зараз дійшла до нормальної температури. Шкода, що немає де перевдягатися, доводиться бігати в кущі», — скаржиться чоловік. Рятувальники, кажуть, десь є, але «щойно проплили в інше місце».

Намагаємося знайти когось із працівників комунального підприємства «Плесо». Виявляємо їх неподалік, на «Молодіжному» пляжі: дві жінки та чоловік лагодять бетонну доріжку. «У нас тут уже все готово, — каже співробітниця «Плеса» — Новий пісок завезено, прибрано, поставили для сміття урни. Рятувальники на місці». Але показати їх так і не змогли: невловимі хлопці знову подалися далі. Резюме: «Молодіжний» дійсно непогано підготовлений до сезону, але кабінок для перевдягання ми все одно не помітили. Як і відпочивальників, крім десятка пенсіонерів та пари студентів. «Ми щойно завершили навчання на третьому курсі, тому можемо спокійно відпочити», — каже Степан, студент одного зі столичних вузів.

Швидко пробігаємо нудистський пляж, де, на диво, немає жодного нудиста, зате відпочиває мати з дітьми. «А що тут такого? — питає жінка. — Цей пляж — один із найкращих у Києві, директор стежить за чистотою. Можна сказати, пляж уже став більше громадським».

Громадським виявляється і пляж для інвалідів — тут яблуку ніде впасти: багато й молоді, й старших людей. «Пісок чистий, вода нормальна і буйки є, — пояснює, чому обрала саме «Інвалідний», пенсіонерка Віра Митрофанівна. — Та найголовніше — поставили урни й тапчани, тепер є де прилягти. А то мені лікар не дозволяє на пісок вкладатися».

«Пляшки з дна витягаємо мішками»

Як пляж для інвалідів, су­сідній «Дитячий» добре підготовлений до купального сезону: є все необхідне й навіть біотуалети. Тут ми нарешті знаходимо й рятувальників. Матрос Володимир Петров та водолаз Ігор Клименко — суворі хлопці, що вже не перший рік витягають людей з води. Довелося попрацювати вже і в цьому році. «Сезон іще не почався, а вже є чотири потопельники, — розповідає Ігор. — Причому одного й досі не знайшли». Чоловік тут же показує, як одягається водолаз для пошуків тіла: «Минулого тижня перевернувся човен, то ледь встигли витягнути молоду сім’ю. Також багато клопоту маємо з пляшками, які просто мішками витягаємо з дна. Наші люди чомусь думають, що це нормально — викидати сміття в воду».

Пан Володимир додає, що працюють вони «лише до шостої–сьомої вечора. А це якраз той час, коли всі з роботи йдуть на пляж. Нас немає, тому може статися що завгодно. Хоча зазвичай все стандартно: прийшли, випили, скупалися, залишили сміття й пішли».

«А взагалі, ми любимо свою роботу, любимо людей, тому, не зважаючи ні на що, рятуємо їх. Дуже хотілося б, аби відпочивальники хоч інколи думали головою й менше пили, поважали один одного й перестали смітити навколо себе. Дуже просили б дітей перестати стрибати з Венеціанського мосту. І наостанок попросили б більшої зарплатні, бо на півтори тисячі гривень важко прожити. Тому й не дивно, що ми єдині рятувальники на весь Гідропарк», — підсумували чоловіки.

ДОВІДКА «УМ»

Офіційні пляжі Києва

«Центральний» — Труханів острів навпроти річкового вокзалу (м. «Поштова площа»)

«Чорторий» — парк Дружби Народів (їхати від м. «Петрівка» у напрямку Троєщини)

«Дитячий» — Гідропарк

«Молодіжний» — Гідропарк

«Венеція» — Гідропарк

«Передміська Слобідка» — Гідропарк

«Золотий» — Гідропарк

«Райдуга» — озеро Райдужне (Райдужний масив)

«Тельбін» — вул. Березняківська (Березняки)

«Пуща–Водиця» — озеро на річці Горенка

«Вербний» — вул. Приозерна (Оболонь)

А НА МОРІ ЯК?

Як розповіла «УМ» директор турагенції «П’ятниця» Оксана Савченко, «цього року відпочинок у Криму традиційно подорожчає на 10%. Найдешевшим варіантом морського відпочинку є Болгарія, навіть враховуючи авіапереліт. Трохи дорожче обійдеться Туреччина — 450—500 доларів за тиждень на людину. Хорватія, Чорногорія, Греція та Іспанія коштують стільки ж, але у євро».

Найпопулярнішим напрямком, кажуть туроператори, залишаються турецькі береги, а також Хорватія з Чорногорією, оскільки для них не треба візи.

ДО РЕЧІ...

Як повідомили «УМ» у Гідрометцентрі, вода у Дніпрі вже прогрілася до 19 градусів.

У Чорному морі температура води невисока — 15—19, в Азовському — 19—23 градуси Цельсія.

Розділи: Довкілля