chrome firefox opera safari iexplorer

У Славутичі будують притулок для тварин на отруйному звалищі

28 травня 2012 о 14:09

Держадміністрація Славутича розпочала будівництво притулку для безпритульних тварин на полігоні захоронення твердих побутових відходів. Проти цього виступила зоозахисна громадськість.

З 2007 року у Славутичі діє зоозахисна благодійна організація «ЗОВ» (забери, обігрій, виховай). З цього ж року рішенням міської ради зоозахисники отримали в оренду ділянку для утримання тварин, проте статусу притулку майданчик так і не отримав. Протягом трьох років зоозахисники просили міську раду створити повноцінний притулок для тварин. Вони пропонували перенести майданчик для собак трохи далі, а нинішній обладнати для утримання та стерилізації котів і собак.

Однак у травні 2012 р. громадськість дізналася, що будівництво притулку для тварин розпочато в шести кілометрах від Славутича, на полігоні захоронення твердих побутових відходів, у важкодоступному для волонтерів місці.

Екологи вважають це місце неприйнятним, тому що полігон захоронення твердих побутових відходів відноситься до 4-го класу небезпеки відповідно до вимог екологічної безпеки, що регулюються Законом України «Про відходи». Тобто отрута та її випари – це не виключення, а «норма» для цього підприємства.

«Цей проект антигуманний! Під виглядом притулку мерія будує братську могилу для тварин за бетонною огорожею. Це все одно, що зібрати усіх тварин Славутича та поховати заживо. Хто з волонтерів побажає працювати біля звалища, де неможливо дихати?», – обурюється голова правління благодійної організації «ЗОВ» Ольга Лобцова.

На думку зоозахисників, притулок необхідно будувати неподалік від траси, біля міста. Він має бути легкодоступним, щоб громадяни могли забирати тварин з притулку, допомагати працівникам і бути впевненими, що з тваринами все гаразд.

Альтернатива будівництву на полігоні існує: у 2007 році заступник міського голови м. Славутича Юрій Острянин запропонував для будівництва притулку ділянку в зоні тепличного господарства. Зараз зоозахисники наполягають на освоєнні цієї ділянки, тому що вона близько до міста, на ній не потрібно робити комунікації і є готові споруди, які можна добудувати.

Зоозахисники звертаються з проханням підтримки до мешканців Славутича та інших міст України, які небайдужі до захисту тварин.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

Розділи: Суспільство

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути