chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні широко відзначають День музеїв

18 травня 2012 о 09:29

Сьогодні музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято. В Україні це свято також не оминули увагою. Урочисті мистецькі заходи пройдуть у багатьох містах. Тут і «Ніч в музеї», і виставки, і концерти...

Київ

Всесвітньо відома акція «Ніч музеїв» днями відбудеться в Києві.

19 травня Національний художній музей України вже вп’яте відкриє двері у незвично пізній час, аби відзначити цей міжнародний проект.

Гасло цьогорічної події – «Музеї у світі, що змінюється. Нові виклики, нове натхнення».

В рамках виставки «Українське бароко», що проходить у Національному художньому музеї, відбудеться зустріч із культовими постатями українського андеграунду 70-80-х років.

Зокрема, на гостей Ночі музеїв чекатимуть художник і драматург Лесь Подерв’янський, представлений на виставці етапним для нього твором «Трійка», та музикант і поет, автор легендарних українських перекладів The Beatles і The Doors Максим Добровольський (Макасим).

Окрім того, на виставці зі своїм перформансом виступить і гість з Москви, учасник ARSENALE 2012 Андрій Кузькін.

Акція триватиме з 20:00 до 23:00. Вхід вільний.

Львів

У Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького, в рамках відзначення Міжнародного дня музеїв, відбудеться ряд культурно-мистецьких подій.

Інформує прес-служба ЛМР.

Зокрема, як повідомили у відділі промоції міста, 17 травня о 16.00 год. відбудеться урочисте відкриття виставки творів французьких художників-імпресіоністів «Нормандія в живописі». Міжнародний проект присвячений чемпіонату світу з футболу «Євро-2012».

18 травня з 19.00 до 23.00 год. проходитиме музично-мистецька акція «Ніч в музеї», у рамках якої відбудеться огляд постійних експозицій НМЛ «Українського мистецтва кінця ХІІ – початку ХХ ст.» та виставки «Нормандія в живописі». А з 20.00 год. у постійній експозиції НМЛ «Український давній портрет ХVІІІ – ХІХ ст.» та «Український живопис ХІХ ст.» – виставка «Модний салон ХІХ століття» (з приватної колекції Марини Іванової (м.Київ). На тлі виставки: сеанс малювання портрета (за участю львівського художника О. Войтовича).

О 19.00 год. стартує акція під гаслом «Порятуймо пам’ятки мистецтва». До уваги глядачів буде запропоновано 5 унікальних творів із фондових збірок НМЛ, що потребують проведення повного комплексу консерваційно-реставраційних заходів (історико-мистецтвознавча довідка, розгляд проблем і завдань реставрації, збір коштів на реставрацію).

О 22.00 год. відбудеться цикл міні-вистав театру тіні та світла «Див» (режисер-постановник Д.Альошина). Впродовж усього вечора відвідувачі зможуть насолоджуватись роковими композиціями та творами світової музичної класики у виконанні струнного квартету «Фенікс».

«Весна в Плютах»

18 травня о 14.00 у відділі «Літературно-мистецькі Плюти» Центрального державного архіву літератури і мистецтва України відбудеться урочисте відкриття літературно-мистецького свята «Весна в Плютах», присвяченого Міжнародному Дню музеїв та пам’яті українського драматурга Олександра Корнійчука.

Почеcний гість свята – відомий російський кінорежисер, сценарист, продюсер, народний артист України і Росії, лауреат Державної премії РРФСР, кавалер ордену ПошаниВолодимир Бортко. На відкритті свята відбудуться виступи голови Державної архівної служби України Ольги Гінзбург та голови Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбача.

Серед гостей цьогорічної «Весни в Плютах» –  академік Академії мистецтв України Ігор Безгін, народна артистка України, актриса Національного академічного українського драматичного театру ім. І.Я. Франка Галина Яблонська, голова Національної спілки письменників України Віктор Баранов, поет, лауреат Премії ім. А.С. Малишка Михайло Сіренко, син поетеси Любові Забашти Ігор Забашта та ін. визначні діячі українського мистецтва.

В програмі свята документальні виставки «Митець і його актори» (афіші та фотографії вистав за п’єсами Олександра Корнійчука), «Народжені Україною» (про життя та творчу діяльність драматурга та членів його родини), містечко майстрів, екскурсії для гостей. У концертній програмі візьмуть участь співробітники центральних державних архівів, художні колективи Київського Національного університету культури і мистецтва, Київського Національного університету театру кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого, колективи народної самодіяльності міст Українки та Обухова.

Завершиться свято об 18.00.

Відділ «Літературно мистецькі Плюти» ЦДАМЛМ України, що включає меморіальний будинок-музей Олександра Корнійчука, було відкрито у 1975 р. З 1978 р. тут щорічно у травні (день народження О.Є. Корнійчука – 25 травня) проводиться літературно-мистецьке свято «Весна в Плютах». За майже півстолітню історію воно переросло у традиційний захід вшанування видатних діячів мистецтва, що жили і творили в Плютах, а саме письменників Юрія Смолича, Павла Загребельного, Михайла Чабанівського, Костянтина Паустовського, подружжя Андрія Малишка і Любові Забашти, літературознавців Олександра Дяченка, Юрія Кобилецького, співаків Бориса Гмирі, Івана Козловського, художників Сергія Григор’єва, Михайла Дерегуса, Валентина Литвиненка, Олександра Пащенка, а також скульптора Олександра Скоблікова – автора погруддя О.Є. Корнійчука на території садиби-музеї. Незмінними учасники свята завжди були актори Театру ім. Івана Франка, з яким О.Є. Корнійчука пов’язувала багаторічна творча співдружність.

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути